InspiracjeJest jeszcze smaczniejsza niż żurek i barszcz. Doskonała zupa na Wielkanoc

Jest jeszcze smaczniejsza niż żurek i barszcz. Doskonała zupa na Wielkanoc

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
21.03.2023 14:32

Wyrazista zupa chrzanowa ugotowana na bazie aromatycznego wywaru to danie, które powinno znaleźć się na świątecznych stołach, obok lub nawet zamiast tradycyjnego żurku. Mało popularna zupa wywodzi się z kuchni staropolskiej, a jej smak jest doskonale znany np. mieszkańcom Lanckorony, którzy gotują ją w bardzo charakterystyczny sposób. 

Zupa chrzanowa - odrobina pikanterii na wielkanocnym stole

Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą przygotowana na mięsnym wywarze to doskonałe wielkanocne danie. Jest wyrazistą i pikantną konkurencją dla żurku. W wielu miejscach w Polsce tradycyjnie pojawia się na stole w każde święta Wielkiej Nocy, w innych — nie gotuje się jej wcale. Niestety, zupa chrzanowa, mimo tego, że wywodzi się z kuchni staropolskiej, nadal jest mało popularna.

Chrzanica, czyli staropolska zupa z chrzanem wywodzi się z gór, a jej podstawą jest bogaty wywar z białej kiełbasy i wędzonki z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Dodaje się do niego także podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawia chrzanem. Najlepiej jest korzystać z chrzanu świeżego samodzielnie utartego, wówczas zupa przybiera bardziej wyrazisty smak.

Doskonałą zupę chrzanową zjemy w Lanckoronie - małopolskiej wsi. Tzw. chrzanówka lanckorońska powstaje na bazie świeżo utartego chrzanu, kawałków wędlin i mięs oraz warzyw. Składniki zalewa się serwatką i doprawia. Do zagęszczenia zupy służy mąka i kwaśna śmietana, a podaje się ją z chlebem i jajkiem.

Przepis na wielkanocną zupę chrzanową - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Przepis na wielkanocną zupę chrzanową - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepisy wielkanocne. Zupa chrzanowa

Składniki (na 12 porcji zupy):

  • 4 łyżki chrzanu (najlepiej świeżo utartego, ale może być ze słoika)
  • 3 l wywaru mięsnego (najlepiej na żeberkach)
  • 6 kiełbas białych
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziemniaków
  • 200 ml śmietany
  • majeranek, sól i pieprz do smaku
  • jajka jako dodatki

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuść masło i zeszklij pokrojone w drobną kostkę cebule.
  2. Kiedy będą podsmażone, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dolej przygotowany wywar mięsny. Gotuj całość na średnim ogniu.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę, dodaj je do zupy, dorzuć również białą kiełbasę (pokrojoną w większe bądź mniejsze kawałki).
  4. Przypraw całość majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Gotuj, aż ziemniaki uzyskają odpowiednią miękkość.
  6. Na sam koniec dodaj świeży chrzan. Ważne! Chrzan dodajemy do zupy na końcu. Gdy jest gotowany, nabiera gorzkiego smaku. Zabiel zupę śmietaną.
  7. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zobacz także inne przepisy wielkanocne. Poniżej znajdziesz naszą propozycję na podanie białej kiełbasy:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także