InspiracjeIdealny pomysł na wykorzystanie rosołu "z wczoraj". Tym wiosennym daniem zachwycisz domowników

Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu "z wczoraj". Tym wiosennym daniem zachwycisz domowników

Ta zupa na rosole przywodzi na myśl smaki dzieciństwa - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ta zupa na rosole przywodzi na myśl smaki dzieciństwa - Pyszności; Fot. Adobe Stock
27.03.2023 06:00

Zupa na rosole z dnia poprzedniego z bukietem warzyw, doprawiona i podbita śmietanką jest szybkim i łatwym w wykonaniu daniem. To może nie taki klasyk, jak pomidorowa, ale z pewnością gości w wielu polskich domach. Jest kolorowa, zdrowa i smaczna, a co najlepsze - nie ma na nią ścisłej receptury, więc wszelka dowolność jest dozwolona, a nawet wskazana. Zobacz nasz pomysł na zupę na rosole.

Rosół często wykorzystuje się jako bazę do zrobienia zupy pomidorowej, ogórkowej, cebulowej, gulaszowej lub krupniku. My przychodzimy do was z inną, typowo wiosenną propozycją.

Zupa jarzynowa: idealny pomysł na wykorzystanie rosołu "z wczoraj"

Wiosenna zupa na rosole często też nazywana jest zupą jarzynową. Najlepiej smakuje skomponowana ze świeżych warzyw, ale niczego nie brakuje jej zimą, kiedy zazwyczaj gotuje się ją na mrożonkach. Rosół doskonale podkreśli smak jarzyn, a niewielka ilość śmietanki nada zupie delikatności. Całość warto oprószyć świeżo zmielonym lub młotkowanym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Do przygotowania jarzynowej zupy na rosole potrzebujemy oczywiście warzyw - ma być nie tylko pysznie, ale i kolorowo. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler, zieloną i żółtą fasolkę, kalafior, groszek, brukselkę, cebulę, pora, brokuły, ziemniaki... wszystko zależy od upodobań. Fani mięsnych dodatków mogą dorzucić do niej pokrojony na drobne kawałki i podsmażony boczek.

Jarzynowa zupa na rosole to idealny pomysł na szybki obiad - Pyszności;
Jarzynowa zupa na rosole to idealny pomysł na szybki obiad - Pyszności;

Jarzynowa zupa na rosole. Przepis

Składniki:

  • ok. 2 litry rosołu
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • pół kalafiora
  • 1 duża marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • łyżka masła
  • świeża nać pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przecedź rosół.
  2. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w kosteczkę, a kalafior podziel na mniejsze kawałki.
  3. Jeśli fasolka jest mrożona, podgotuj ją wcześniej, natomiast jeśli używasz świeżej, pokrój ją na mniejsze części.
  4. Cebulę posiekaj, a następnie podsmaż na maśle w garnku. Kiedy zeszkli się, dodaj do niej rosół.
  5. Dorzuć kalafior i fasolkę (jeśli korzystasz z mrożonej, dodaj ją, kiedy pozostałe warzywa będą już na wpół miękkie) oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki.
  6. Gotuj całość do miękkości warzyw.
  7. Pod koniec zabiel zupę śmietaną, nie zapominając, by uprzednio ją zahartować.
  8. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
  9. Udekoruj dobrze posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także nasz przepis na domowe kostki rosołowe. Więcej podobnych pomysłów znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także