PrzepisAnia Starmach zdradziła swój przepis na gołąbki. "Smakują jak u mamy"

Ania Starmach zdradziła swój przepis na gołąbki. "Smakują jak u mamy"

Ania Starmach zdradziła swój przepis na gołąbki. "Smakują jak u mamy"
Ewa
02.08.2020 16:12

Ania Starmach, zdradziła swój przepis na idealne gołąbki w sosie pomidorowym. Jak sama podkreśla - "Smakują jak u mamy". Są świetnym daniem na rodzinny obiad lub kolację, a przygotowanie ich jest bardzo proste!

Przepis na gołąbki jest powszechnie znany, ale w każdym domu smakują one inaczej i chyba w tym tkwi ich magia. Spróbuj zrobić je tak, jak robi to Ania Starmach- na pewno się nie zawiedziesz.

Ania Starmach to jedna z najpopularniejszych kucharek w naszym kraju!

Ania jest autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego. Wielką rozpoznawalność zdobyła, dzięki byciu jurorką polskich edycji programów MasterChef.

Przygotuj:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 120 g białego ryżu
  • 1l passaty pomidorowej lub domowego przecieru
  • 2 l bulionu lub wody
  • 1 główka kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1: Podsmaż cebulkę i ugotuj ryż

Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nie pokrojoną drobno cebulkę. W garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć ryż. Gotuj go ok. 3-4 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Wszystko przestudź.

Krok 2: Przygotuj kapustę

Z kapusty wytnij głąb i podziel ją na liście. W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej liście przez ok. 5 minut. Jeśli są grube: wydłuż trochę czas gotowania. Z ugotowanych już liście wytnij zgrubienia.

Krok 3: Zawiń farsz

Wystudzoną cebulę i ryż wymieszaj z surowym mięsem mielonym i dodaj sól oraz pieprz. Na środek liścia połóż trochę farszu i zwiń wszystko razem tak, jak zwija się krokiety.

źródło: Pyszności
źródło: Pyszności

Krok 4: Gotowanie

Wybierz w tym celu garnek o grubym dnie i wyłóż go na dole kapustą. Dzięki temu nic Ci się nie przypali. Ciasno ułóż w środku zawinięte gołąbki i zalej je bulionem (jeśli nie masz: możesz użyć wody). Gotuj je około 1h. Jeśli są duże to przedłuż czas gotowania do 1,5h.

Krok 5: Przygotowanie sosu

Po ugotowaniu odlej część bulionu, w którym zanurzone były gołąbki. Gotuj go jeszcze jakiś czas, żeby pozbyć się części wody: stanie się dzięki temu bardziej aromatyczny. Wlej do niego przecier pomidorowy lub passatę, zabiel śmietaną i dopraw solą i pieprzem do smaku

Krok 6: Zajadaj ze smakiem

Gotowe gołąbki polej sosem pomidorowym. Jeśli lubisz: możesz serwować je z ziemniakami.

Lubisz gołąbki w tradycyjnej odsłonie, czy korzystasz z innych przepisów? Daj koniecznie znać w komentarzu!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także