PrzepisStaropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Barszcz biały- Pyszności
Barszcz biały- Pyszności
Ewa
30.03.2023 16:56, aktualizacja: 18.09.2023 11:10

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc z jajeczno-ziemniaczanym purée to idealny przepis na postną zupę. Talerz pełen smaku i aromatu.

Zupa na Wielkanoc

Święta wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach lądują uwielbiane przysmaki. Jedną z popularniejszych zup jest barszcz, który razem z żurkiem wiedzie prym na naszych stołach. Każda gospodyni ma swój własny przepis na postny barszcz, jednak ich wspólną cechą jest fakt, że taka zupa powinna być bezmięsna. Smak umami dostarczają  suszone grzyby, dzięki czemu zupa jest pełna aromatu i zdecydowanie nie brakuje jej smaku. Dodatek purée z pietruszką sprawia, że zupa jest również bardzo pożywna i sycąca. Idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc- ten staropolski przepis od lat podbija serca Polaków.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Barszcz biały

Składniki:

  • 15 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • sól/pieprz

Puree

  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 ugotowane jajka
  • 2 surowe jaja
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie. Gdy zmiękną, przełóż je do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe. Zalej całość wodą i zagotuj.

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności

Następnie wlej zakwas na barszcz biały i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności

Ugotowane ziemniaki połącz z jajkami, posiekaną natką pietruszki, solą oraz posiekaną natką pietruszki. Powstałe purée przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika, Podpiekaj porcje ziemniaków przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności

Na talerz wyłóż upieczone purée i wlej porcję przygotowanej zupy. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Aromatyczny i pyszny postny barszcz w staropolskim wydaniu jest już gotowy.

Smacznego!

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także