PoradyDlaczego warto jeść kaki? Ten owoc zadba o serce, wzrok i metabolizm

Dlaczego warto jeść kaki? Ten owoc zadba o serce, wzrok i metabolizm

Kusi smakiem, zawartością witamin i cennych składników. Jest niskokaloryczny, ma sporo błonnika i beta-karotenu. Jeśli chcecie cieszyć się dobrym zdrowiem i odpornością, niepozorne kaki warto włączyć do swojej diety.

Kaki można obecnie kupić w prawie każdym supermarkecie
Kaki można obecnie kupić w prawie każdym supermarkecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dawniej ten egzotyczny owoc był trudno dostępny w Polsce, można go było kupić w wybranych sklepach lub na specjalne zamówienie. Dziś możemy go mieć niemal na wyciągnięcie ręki, znajduje się w ofercie prawie każdego supermarketu. Pochodzi z Azji, ale coraz częściej uprawia się go także w innych częściach świata. Kaki, nazywany również persymoną lub hurmą, wyróżnia się słodkim smakiem, który doceniają nawet małe dzieci. Soczyste, mięsiste kaki ma miąższ wręcz rozpływający się w ustach.

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sezon na te owoce rozpoczyna się w październiku i trwa aż do końca grudnia. Zdecydowanie najbardziej smaczne są owoce w dojrzałej wersji, co można rozpoznać po intensywnym, pomarańczowym kolorze. Kaki powinny być miękkie w dotyku, a cienka i gładka skórka pozbawiona brązowych plam.

Kaki to jednak nie tylko gwarancja smaku, ale również bogactwo witamin i minerałów, a co za tym idzie przede wszystkim moc leczniczych właściwości.

Bogactwo witamin i minerałów

Te pomarańczowe owoce pełne są cennych dla zdrowia witamin - zawierają m.in. witaminę A, E, C, K, B1, B2 (ryboflawina) oraz B6, a także minerałów: magnez, potas, miedź, mangan i fosfor. Oprócz nich kaki obfitują w związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających - karotenoidy i flawonoidy. Stanowią także źródło białka, węglowodanów, tłuszczy, beta karotenu i błonnika. Nie brakuje w nich innych cennych związków – garbników, gallokatechinów, likopenu, luteiny, zeaksatyny i kryptoksatyny. Dodatkowo, mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii - 100 gramów kaki to tylko 70 kcal.

Kaki i jego właściwości

Owoce kaki są źródłem wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu mają ogromny wpływ na walkę ze starzeniem się skóry. Przeciwstarzeniowe właściwości przynoszą pozytywne efekty w postaci jędrnej, elastycznej, gładkiej i promiennej skóry.

Poza dobroczynnym wpływem na skórę, kaki wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Dzięki lepszej i mocniejszej oporności nie tylko rzadziej chorujemy; nawet jeśli dopadnie nas wirus czy infekcje bakteryjne, szybciej jesteśmy w stanie sobie z nimi poradzić. Za te cenne właściwości odpowiedzialne są takie substancje, jak np. polifenole, flawonoidy, czy przeciwutleniacze, wykazujące działanie przeciwzapalne.

Włączenie do codziennego menu kaki przynosi korzyści również w postaci mniejszego ryzyka wystąpienia chorób o podłożu sercowo-naczyniowym. Znajdujące się w kaki substancje obniżają ciśnienie tętnicze, a także redukują poziom ,,złego" cholesterolu LDL we krwi i poziomu trójglicerydów.

Persymona bardzo pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego. Zawiera dużą ilość błonnika, który wspiera metabolizm i eliminuje zaparcia.

Spora dawka polifenoli, obecna w składzie kaki, może w istotny sposób zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych odpowiedzialnych za białaczkę. Z kolei witaminy z grupy B przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Wśród innych atutów tego owocu warto wymienić wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Znajdująca się w owocach luteina chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniem, a także zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Regularne spożywanie kaki zaowocuje poprawą wyglądu – przełoży się na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.

Kaki stają się dojrzałe jesienią
Kaki stają się dojrzałe jesienią© Adobe Stock

Kaki – jak jeść?

Ogromną zaletą owoców kaki jest to, że można jeść na wiele sposobów. Doskonale smakują w surowej postaci, jako przekąska, pokrojone w kostkę lub na cząstki. Można je również potraktować jako dodatek do jakiegoś dania – idealnie nadaje się do sałatek owocowych lub owocowo – warzywnych na bazie sałaty, rukoli czy roszponki. Dietetycy polecają właśnie spożywać kaki na surowo, ponieważ dzięki temu zachowuje swoje cenne dla zdrowia składniki. Kaki świetnie komponuje się z jogurtami naturalnymi czy greckimi, a także jako uzupełnienie owsianki. Bardzo ciekawe połączenie tworzy również z rozmaitymi serami, na przykład z serem feta.

Z owoców można też przygotować przetwory. Najczęściej z persymony przygotowuje się musy, dżemy, sorbety, a nawet lody. Można dodawać je do ciast i deserów. Interesującą propozycją jest zrobienie carpaccio.

Zanim zabierzemy się do jedzenia kaki, warto mu się dobrze przyjrzeć i sprawdzić, czy na pewno jest w pełni dojrzały. Jeśli mamy pewność, że jest gotowy do spożycia, to najpierw myjemy, a następnie delikatnie obieramy ze skórki. Warto pamiętać, że obrane kaki dość szybko traci swoją świeżość, dlatego lepiej trzymać owoc w lodówce i zjeść możliwe jak najszybciej.

W przypadku, gdy mamy twardy owoc, zaleca się, by przechować go przez kilka dni w temperaturze pokojowej, co zapewni mu czas na to, by dojrzeć.

Możliwe przeciwwskazania

Alergia na kaki jest rzadko spotykaną dolegliwością, ale mimo wszystko niektóre osoby są na nią narażone. Alergeny, które odkryto w persymonie przypominają te znajdujące się w brzoskwini, pomarańczy, jabłku, truskawce, liczi i marchwi. Jeśli zatem ktoś jest uczulony na któryś z tych produktów, to powinien zachować ostrożność. Wśród najczęstszych objawów alergii wymienia się wysypkę, świąd, pokrzywka, zapalenie spojówek, katar, napad astmy, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak ból brzuchu, biegunka i nudności.

kakiporadyzdrowie

Wybrane dla Ciebie