PoradyDodaję do marynaty na grilla. Mięso zawsze wychodzi miękkie i soczyste

Dodaję do marynaty na grilla. Mięso zawsze wychodzi miękkie i soczyste

Karkówka w plastrach leżąca na ruszcie nad żarem
Karkówka w plastrach leżąca na ruszcie nad żarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
28.04.2024 09:23, aktualizacja: 28.04.2024 09:35

Każdy ma swój sposób na marynatę, ale są takie składniki, których lepiej nie pomijać. To dzięki nim mięso nie jest twarde i przesuszone. Potrawy z grilla marynacie zawdzięczają naprawdę dużo. Jak zrobić ją idealnie?

Karkówka, schab, filety i udka z kurczaka... lista mięsnych smakołyków z rusztu jest długa. Tak jak każdy gatunek mięsa nadaje się do przygotowania w ten sposób, tak też każdy wymaga, by wcześniej go zamarynować.

Dwa sposoby

Mięso można zamarynować na dwa sposoby. Pierwszy, czyli tzw. sucha marynata, polega na tym, że obtaczamy je ulubionymi przyprawami i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Drugi sposób to tzw. marynata mokra, która sprawdzi się lepiej, gdy mięso jest suche czy ma mało tłuszczu, na przykład do kurczaka. To też dobry sposób, gdy chcesz grillować większy kawałek mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Główne składniki

Najczęściej głównym składnikiem marynaty jest olej. Sprawdzi się rzepakowy uniwersalny, bo jego smak jest neutralny. Ten tłoczony na zimno będzie lepszy do sałatek, podobnie jak oliwa z oliwek. Duży wpływ na smak mięsa będzie też miała musztarda. Gdy chcemy mocniej go podkręcić, warto wybrać ostrzejszą, np. z dodatkiem papryki czy estragonu. Przeciwwagą dla tych składników jest słodki akcent. Najlepiej dodać miód, który także zapewni chrupiącą skórkę. Dobrze zagrają te delikatne, na przykład akacjowy, wielokwiatowy czy lipowy. A jeśli nie miód? Wypróbuj także syrop klonowy.

Coś kwaśnego

Sekretem dobrych marynat jest też kwaśny składnik. Tutaj wybór jest spory, może to być jogurt, sok z cytryny, ocet winny czy jabłkowy, wino, piwo lub sok pomidorowy. Ten kwaśny element powoduje, że włókna mięsa pod wpływem wysokiej temperatury nie twardnieją. Z tego powodu warto lekko zakwasić marynatę. Można też przygotować marynatę na bazie jogurtu czy piwa.

Własna mieszanka

Gdy już masz bazę z oleju, dodałeś musztardę, miód i cos kwaśnego, trzeba marynatę doprawić. Najprostszy, ale raczej nie najlepszy sposób, to użycie gotowej mieszanki przypraw. Zdecydowanie lepiej stworzyć swoją własną kompozycję. Podstawowe przyprawy to wiadomo, sól, pieprz, papryka. A reszta już zależy od nas. Na pewno warto wypróbować czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi i nie bać się przypraw orientalnych, takich jak imbir, kurkuma czy kolendra.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także