Idealny domowy fish burger to - według mnie - chrupiąca ryba w panierce panko, podana w maślanej bułce z sosem tatarskim, sałatą i świeżymi warzywami. W sam raz na szybki, domowy fast food w zdrowszej wersji (już nie musisz kupować w sieciówce!). Przygotowuję go w airfryerze, ale możesz użyć też piekarnika lub usmażyć klasycznie na patelni. Pełna lista składników poniżej.
Składniki:
- 2 filety białej ryby,
- sól,
- pieprz,
- sok z ¼ cytryny,
- ½ szkl. mąki do obtoczenia,
- 1 jajko + 1 łyżka mąki,
- ¾ szkl. panierki panko,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 bułka maślana,
- 2 łyżki sosu tatarskiego,
- 3 liście sałaty,
- 40 g surówki,
- 3 plastry pomidora.
Sos tatarski - domowy czy gotowy?
Użyłem wcześniej przygotowanego sosu tatarskiego, ale sprawdzi się też gotowiec ze sklepu, o ile ma prosty, krótki skład. Dobry sos tatarski to po prostu połączenie majonezu, korniszonów, marynowanych grzybków, cebuli i kaparów.
Przygotowanie sosu tatarskiego jest proste i szybkie. Wszystkie składniki drobno posiekaj, a następnie połącz z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny, tworząc gładką masę. Po wymieszaniu składników sos najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Dzięki temu zyskuje na intensywności i staje się idealnym dodatkiem do jajek, mięs czy ryb.
Istnieje również lżejsza wersja sosu, w której majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Taka wersja jest mniej kaloryczna, ale nadal zachowuje charakterystyczny smak. Docenią ją szczególnie osoby dbające o linię.