Sebastian Lubera

Domowy fish burger z pyszną panierką. O niebo lepszy niż kanapka z sieciówki

Idealny domowy fish burger to - według mnie - chrupiąca ryba w panierce panko, podana w maślanej bułce z sosem tatarskim, sałatą i świeżymi warzywami. W sam raz na szybki, domowy fast food w zdrowszej wersji (już nie musisz kupować w sieciówce!). Przygotowuję go w airfryerze, ale możesz użyć też piekarnika lub usmażyć klasycznie na patelni. Pełna lista składników poniżej.

Składniki:

  • 2 filety białej ryby,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z ¼ cytryny,
  • ½ szkl. mąki do obtoczenia,
  • 1 jajko + 1 łyżka mąki,
  • ¾ szkl. panierki panko,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 bułka maślana,
  • 2 łyżki sosu tatarskiego,
  • 3 liście sałaty,
  • 40 g surówki,
  • 3 plastry pomidora.

Sos tatarski - domowy czy gotowy?

Użyłem wcześniej przygotowanego sosu tatarskiego, ale sprawdzi się też gotowiec ze sklepu, o ile ma prosty, krótki skład. Dobry sos tatarski to po prostu połączenie majonezu, korniszonów, marynowanych grzybków, cebuli i kaparów.

Przygotowanie sosu tatarskiego jest proste i szybkie. Wszystkie składniki drobno posiekaj, a następnie połącz z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny, tworząc gładką masę. Po wymieszaniu składników sos najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Dzięki temu zyskuje na intensywności i staje się idealnym dodatkiem do jajek, mięs czy ryb.

Istnieje również lżejsza wersja sosu, w której majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Taka wersja jest mniej kaloryczna, ale nadal zachowuje charakterystyczny smak. Docenią ją szczególnie osoby dbające o linię.

Więcej wideo
Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deserWyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser
Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po krokuKrucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku
Gotuje rosół w gwiazdkowej restauracji. Punktuje, jakie mięso i włoszczyzna są odpowiednieGotuje rosół w gwiazdkowej restauracji. Punktuje, jakie mięso i włoszczyzna są odpowiednie
Warstwowe ciasto Margaretka. Zawsze zbiera zachwyty przy stoleWarstwowe ciasto Margaretka. Zawsze zbiera zachwyty przy stole
Przemysław Klima o Magdzie Gessler. Czy był fanem "Kuchennych rewolucji" zanim zaczął z nią pracować?Przemysław Klima o Magdzie Gessler. Czy był fanem "Kuchennych rewolucji" zanim zaczął z nią pracować?
Mięciutkie ciasto z morelami na maśle. Puszystość i słodycz z jednej foremkiMięciutkie ciasto z morelami na maśle. Puszystość i słodycz z jednej foremki
Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowościZielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis