PrzepisHit z japońskiego McDonald's. Ten burger cię zachwyci

Hit z japońskiego McDonald's. Ten burger cię zachwyci

Japoński burger- Pyszności
Japoński burger- Pyszności
Ewa
27.05.2023 12:20, aktualizacja: 08.08.2023 12:24

Japoński burger z ryżem zamiast bułek to prosty przepis na popularny fast food w nietypowym wydaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad.

Japonia to kraj, który naturalnie kojarzy nam się z ryżem. Ten dodatek w Azji zdecydowanie deklasuje popularnością ziemniaki czy kasze. Buszując w internecie, natknęłam się na zdjęcie nietypowego burgera, który zamiast bułki bazuje na ryżu. Całość wzbogaca chrupiący boczek, sos sriracha i oczywiście kotlet wołowy. Odtworzyłam to danie w swojej kuchni i po prostu przepadłam - smakuje obłędnie! Właśnie tak wyobrażam sobie burgery w japońskim McDonald's.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Japoński burger

Składniki:

           
  • 3/4 ryżu do sushi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 plastry boczku
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • sól/pieprz
  • 1 garść sałaty lodowej
  • 2 plastry sera cheddar
  • 1 łyżka sosu Sriracha Mayo Chilli
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu.

2. Do miseczki wkładam folię, następnie wrzucam ryż i dociskam, formując tym samym kształt mojej bułki. Zawijam w folię i odwracam.

Burger z ryżu- Pyszności
Burger z ryżu- Pyszności

3. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam uformowane placki ryżu. Smaruję je sosem sojowym i smażę, aż nieco się zarumienią.

4. Na suchej patelni podsmażam boczek, aby stał się chrupiący. Nie dodaję żadnego tłuszczu - wytopi się on z boczku.

5. Na tę samą patelnię wrzucam mięso mielone uformowane w kształt kotleta. Smażę z obu stron.

Kotlet z wołowiny- Pyszności
Kotlet z wołowiny- Pyszności

6. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę doprawiam je pieprzem i solą. Kładę plasterek sera cheddar i podsmażam chwilę, aż ser zacznie się roztapiać.

7. Na jednej części ryżowej "bułki" rozprowadzam sos sriracha. Dodaję pokrojoną sałatę lodową i mięso.

Japoński burger- Pyszności
Japoński burger- Pyszności

8. Następnie wykładam plasterki chrupiącego boczku i polewam całość majonezem. Przykrywam drugą porcją ryżu.

Japoński burger- Pyszności
Japoński burger- Pyszności

9. Posypuję całość czarnym sezamem i podaję od razu po złożeniu. Prosta i pyszna alternatywa dla klasycznego burgera świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.Smacznego!

Japoński burger- Pyszności
Japoński burger- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także