Jak rozbić schabowe bez użycia tłuczka? Od teraz będzie zupełnie zbędny

canva.com

Od rana marzą ci się schabowe, po pracy błyskawicznie robisz zakupy na obiad. W domu zaczynasz od przygotowania schabu, sięgasz do szuflady i nie możesz znaleźć tłuczka! Przecież jeszcze niedawno tutaj był. Nie kupuj nowego! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak rozbić schabowe bez użycia tłuczka.

Dlaczego tłuczemy mięso na kotlety schabowe?

Jak rozbić schabowe bez użycia tłuczka

Kotlety schabowe to pyszne danie, które powstaje w wyniku usmażenia uprzednio przygotowanych kawałków schabu. Kotlet musi być odpowiednio roztłuczony. Dzięki temu mięso jest cienkie, delikatne i dobre w smaku.

Dodatkowo tak przygotowany kotlet nie wymaga długiego smażenia. W konsekwencji nasza potrawa odznacza się wyjątkową soczystością. Taki kotlet schabowy to niebo w gębie. Jednak czy zawsze do tłuczenia mięsa musimy użyć tłuczka?

Jak rozbić schabowe bez użycia tłuczka?

Jak rozbić schabowe bez użycia tłuczka

Okazuje się, że z łatwością możemy rozbić kotlety bez użycia tłuczka. W związku z tym co należy zrobić? Poniżej przedstawiamy kilka prostych zamienników tłuczka.

  • Wałek

W bardzo prosty sposób możemy stłuc kotlety wałkiem. Ważne jest, aby uprzednio zawinąć mięso w folię do żywności. Dzięki temu zapobiegniemy rozpryskiwania się kawałków mięsa i zostanie ono równomiernie stłuczone.

  • Butelka 

Butelka z wodą to świetny zamiennik tłuczka. Jednak należy pamiętać, aby butelka była wykonana z dobrej jakości plastiku. Nie polecamy używać butelki szklanej, ponieważ w trakcie tłuczenia mięsa może pęknąć. Nikt z nas nie chce jeść schabowego z kawałkami szkła!

  • Własne pięści

W ostateczności do rozbicia mięsa możesz użyć również własnych rąk. Nie jest to najprzyjemniejszy sposób tłuczenia mięsa, ale warto wiedzieć, że działa. Pokryte folią spożywczą mięso ułóż na desce i następnie uderzaj w nie pięścią.

Od teraz nie panikuj, jeśli nie masz tłuczka do mięsa. Jest wiele prostych sposobów, za pomocą których łatwo i szybko przygotujesz mięso na schabowe. Pamiętaj, że nie jest ważne, czy użyłaś wałka bądź butelki do stłuczenia mięsa – liczy się efekt!

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na aromatyczne kotlety schabowe. Jeden składnik odmieni całe danie!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×