PoradyPrzed kupnem karpia, zapytaj się sprzedawcy o wiek ryby. Tak rozpoznasz najlepszą sztukę

Przed kupnem karpia, zapytaj się sprzedawcy o wiek ryby. Tak rozpoznasz najlepszą sztukę

Jak wybrać idealnego karpia - Pyszności; foto: Canva
Jak wybrać idealnego karpia - Pyszności; foto: Canva
02.12.2022 12:24

Ryby, chociaż niezwykle pyszne, potrafią nam nieźle zaszkodzić. Dzieje się tak wtedy, kiedy kupiona przez nas ryba jest nieświeża albo źle karmiona. Jak wybrać idealnego karpia na Wigilię, żeby oszczędzić sobie i rodzinie nieprzyjemności? Musisz trzymać się tych wskazówek.

Wigilia za pasem, a to oznacza, że niedługo staniemy przed nie lada wyzwaniem - kupnem karpia. Czemu jest to takie trudne? Cóż, jeśli jakość, świeżość i smak ryby nie robią nam różnicy - wtedy jego kupno to nic prostszego. Co innego, jeśli nie lubimy kotów w worku, a kwestia smaku i świeżości karpia jest dla nas pierwszorzędna. Okazuje się, że wtedy często musimy się nieźle naszukać, zanim dokonamy zakupu.

Niezależnie jednak, czy kupujemy karpia z supermarketu, czy choćby z najbardziej zaufanego sklepu rybnego, warto zachować czujność. Wigilia jest w końcu raz w roku i szkoda by nabawić się podczas jej celebrowania jakichś żołądkowych nieprzyjemności. Dlatego nie daj się nabrać na miłe słowa sprzedawcy, a stosuj się do niezbędnych przy kupnie karpia zasad.

Jak wybrać idealnego karpia - Pyszności; foto: Canva
Jak wybrać idealnego karpia - Pyszności; foto: Canva

Jak wybrać idealnego karpia?

Najważniejszą i podstawową zasadą jest zasięgnięcie informacji, których sprzedawca jest zobowiązany nam udzielić. Zapytaj więc o pochodzenie i wiek karpia.

Dobry karp to taki, który wyrastał 3 lata. Jeśli na sprzedaż trafił szybciej, to znak, że był karmiony wysokoenergetycznymi, niezdrowymi paszami. Te z kolei negatywnie wpłynie po pierwsze na smak ryby, po drugie na jego tłustość, a po trzecie - wartości prozdrowotne.

Jeśli kupujesz żywego karpia, zwróć uwagę na sposób, w jaki pływa. Jeśli masz wrażenie, że porusza się dziwnie przechylony, może to być oznaką złych warunków przetrzymywania. Za duży tłok w balii z wodą spowoduje też zakwaszanie się ryb, a przez to mulisty smak, którego ciężko się pozbyć.

Kolejną kwestią jest waga ryby. W przypadku karpi staraj się wybierać takie, które ważą nie więcej niż 2,5 kg. Optymalna waga to około 1,5 kg. Wtedy ryba nie jest ani zbyt tłusta, ani zbyt mała do sprawnego wyfiletowania.

Uniwersalne zasady wyboru ryb

Jak wybrać idealnego karpia - Pyszności; foto: Canva
Jak wybrać idealnego karpia - Pyszności; foto: Canva

Poza poruszonymi powyżej kwestiami, przy kupnie jakiejkolwiek ryby zwracaj uwagę na trzy rzeczy:

  • Skrzela - jeśli są czerwone, ryba jest świeża. Ich wyblakły kolor to oznaka zbyt długiego przechowywania.
  • Oczy - nie powinny być zamglone. Staraj się kupować ryby ze szklistymi gałkami ocznymi.
  • Mięso - powinno być sprężyste. Możesz to sprawdzić za pomocą palca. Wystarczy nacisnąć powierzchnię łusek. Jeśli struktura ryby po chwili wróci do kształtu przed naciśnięciem - ryba jest świeża.

Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także