Kobietom po 50. pomaga z nieprzyjemnym problemem. Obowiązkowo włącz do diety
Siemię lniane to polski odpowiednik superfoods, który cieszy się uznaniem od wielu lat. Niestety, mało kto wykorzystuje je w swojej codziennej diecie. Nie wiemy, jak je przyrządzać. Jak zatem zacząć korzystać z siemienia lnianego, aby w pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości? Wyjaśniamy.
21.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 18:19
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego. Możemy je spotkać w różnych formach: zmielone, w całości, czy w postaci oleju. Po zalaniu wodą i odstawieniu na kilka minut konsystencja siemienia lnianego przypomina kisiel. W takiej formie jest ono szczególnie pomocne w leczeniu chorób przewodu pokarmowego i układu oddechowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Olej lniany — skarbnica cennych substancji odżywczych
Należy jednak pamiętać, że len zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są podatne na szybkie utlenianie, co skutkuje utratą wartości odżywczych. Dlatego warto kupować len w całości i mielić go tuż przed podaniem. Jeśli decydujemy się na olej lniany, powinniśmy przechowywać go w ciemnej butelce, w zaciemnionym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Maksymalny czas przechowywania otwartego oleju lnianego wynosi 3 miesiące. W sklepie warto również zwrócić uwagę na sposób przechowywania produktu.
Siemię lniane to skarbnica wartości odżywczych, które są niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Składa się przede wszystkim z tłuszczów (ponad 40 proc.). Aż 60 proc. stanowią prozdrowotne, przeciwzapalne kwasy omega-3. Najwięcej odnajdziemy w nim kwasu α-linolenowego, bo aż 23 g/100 g produktu. Dodatkowo siemię lniane jest bogate w kwas oleinowy oraz linolowy. Najmniejszy udział stanowią kwasy omega-6, bo około 15%.
Siemię lniane to także źródło błonnika pokarmowego (ponad 28 g/100 g), szczególnie tego rozpuszczalnego w wodzie, który korzystnie wpływa na proces wypróżniania i pomaga zwalczać zaparcia. W składzie siemienia lnianego znajdziemy również tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, czyli pełne spektrum witamin z grupy B. Jest ono także bogactwem magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
Kto powinien jeść siemię lniane?
Siemię lniane ma wiele prozdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Jego zastosowanie jest polecane osobom cierpiącym na refluks przewodu pokarmowego. Tworzy swoisty kisiel, który działa ochronnie na powłokę żołądka. Śluzy wytwarzane przez siemię lniane mają działanie kojące, szczególnie podczas antybiotykoterapii.
Siemię to także bogactwo błonnika pokarmowego, który przyśpiesza pracę w pasażu jelitowym i wspomaga trawienie. Zawarte w nim kwasy omega-3 mogą być pomocne w przypadku insulinooporności, niedoczynności tarczycy oraz chorób układu kostno-stawowego, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Kwasy te korzystnie wpływają również na profil lipidowy i podnoszą poziom zdrowego cholesterolu frakcji HDL.
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego procesu widzenia oraz utrzymania przewodnictwa nerwowego. Wspierają proces zapamiętywania oraz koncentracji. Są też niezbędne w profilaktyce zapobiegania rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.
Siemię lniane jest bogate w lignany, substancje należące do grupy fitoestrogenów. Wykazują one działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ich budowa przypomina estrogeny. Siemię lniane jest polecane kobietom w okresie menopauzy, aby łagodzić z nią związane dolegliwości. Lignany wspierają prawidłową pracę wątroby i jelit, przez co mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe jelita grubego.
Siemię lniane - strażnik dobrego snu
Co ciekawe, siemię lniane zawiera również dużą ilość białka. Charakteryzuje się bogatym składem aminokwasów, w tym egzogennych, które musimy dostarczać do organizmu z pożywieniem. Przykładowo lizyna, leucyna, walina, izoleucyna. Siemię lniane dostarcza również odpowiednią ilość tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia, oraz melatoniny, strażnika dobrego snu.
Siemię lniane można dodawać do różnych potraw: koktajli, smoothie, sałatek, spożywać w formie zmielonej i zalanej wodą, gotowych wypieków, owsianek. Możemy także korzystać z oleju lnianego, dodawanego na zimno do potraw. Charakteryzuje się on intensywniejszym smakiem i jest cennym źródłem witaminy E.