PrzepisNa jakim tłuszczu smażyć naleśniki? Wielkie rozczarowanie dla miłośników masła

Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki? Wielkie rozczarowanie dla miłośników masła

Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki? Wielkie rozczarowanie dla miłośników masła
Paulina
17.06.2022 16:26, aktualizacja: 18.09.2023 09:54

Naleśniki to pyszna potrawa, którą każdy z nas umie przygotować. Niestety nieraz zdarzyło nam się, że podczas smażenia, naleśnik przywarł do patelni. W konsekwencji potrawa się przypaliła i nie wyglądała już apetycznie. Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki? Oto kilka cennych rad.

Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki?

Kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy przygotowywać nasze danie. Od niego zależy jak będą smakować nasze naleśniki. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Możecie sięgnąć również po olej ryżowy czy olej kokosowy. Opcji jest naprawdę wiele, jesteśmy pewni, że wszystkie sprawdzą się naprawdę dobrze.

Obraz

Równomiernie rozprowadź tłuszcz

Może się tak zdarzyć, że olej nie będzie równomiernie rozprowadzony. W konsekwencji naleśniki przypalają się i przyklejają do powierzchni patelni. Ażeby tego uniknąć, wystarczy, że rozsmarujesz olej na patelni za pomocą ręcznika kuchennego lub sylikonowego pędzelka.

Przed wlaniem masy na patelnie, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Jeśli chcesz mieć pewność, wystarczy, że wlejesz odrobinę ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę. Naleśniki smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oczywiście należy cały czas pilnować patelnię, aby ich nie przypalić.

Obraz

Smażenie bez tłuszczu

Jeśli nie chcemy smażyć naleśników na oleju – nie musimy tego robić. W takiej sytuacji najważniejsze jest, aby dodać trochę oleju do ciasta naleśnikowego. Dodatkową zaletą tej metody przygotowania naleśników jest to, że nie trzeba pamiętać o rozsmarowaniu tłuszczu na patelni. Naleśniki również wychodzą wspaniałe.

Smażenie naleśników - Pyszności
Smażenie naleśników - Pyszności

Oto jeden z naszych sprawdzonych przepisów.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania naleśników:

W misce połącz ze sobą mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Dokładnie zmiksuj. Po czym odstaw na 30 minut. Powstałą mieszankę umieść na patelni. Smaż przez chwilę z każdej strony według wyżej podanych wskazówek. Smacznego!

Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na pyszne naleśniki z jabłkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także