PrzepisNajłatwiejsza marynata do kotletów schabowych na świecie. Genialny pomysł na obiad za grosze

Najłatwiejsza marynata do kotletów schabowych na świecie. Genialny pomysł na obiad za grosze

Najłatwiejsza marynata do kotletów schabowych na świecie. Genialny pomysł na obiad za grosze
Paulina
31.07.2022 07:51

Kotlety schabowe z ziemniaczkami często królują podczas rodzinnych obiadów. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem mizerii lub buraczków. Jeśli masz ochotę zmienić nieco smak tej popularnej potrawy, polecamy wykonać schabowe z tym dodatkiem. Oto nasza błyskawiczna marynata do kotletów schabowych.

Szybka marynata do kotletów schabowych

Okazuje się, że sekret wyjątkowo smacznego i delikatnego mięsa tkwi w ketchupie. Przed smażeniem, marynujemy w nim mięso. Dodatkowo w skład potrawy wchodzą przyprawy, które fantastycznie wzbogacają smak i aromat mięsa. Jeśli masz ochotę spróbować tę pyszną potrawę – poniżej podajemy składniki i sposób przygotowania.

pixabay.com
pixabay.com

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • smalec do smażenia
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Przygotowanie kotletów:

Mięso umyj, pokrój na plastry i rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Następnie oprósz je solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. W misce umieść jajko, ketchup i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotuj marynacie, obtocz plastry schabu i wymieszaj. Dobrze, jeśli kotlety umieścisz w takiej marynacie na kilka godzin w lodówce.

Następnie przygotuj panierkę. Bułkę wymieszaj z mąką i kaszą manną. Wyjmij kotlety z lodówki. Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety lekko osącz z marynaty i panieruj w przygotowanej panierce. Często przygotowanie kotletów to produkcja masowa dla całej rodziny. Chcemy to zrobić szybko i próbujemy różnych sposobów. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jeden z najbardziej powszechnych błędów. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i od rozpocząć smażenie.

Kładź na patelnię ze smalcem i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety smażymy obustronnie do ze złocenia panierki. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym krok po kroku. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także