Wegetariańska a’la lasagne przekładana tortillą

Wegetariańska a’la lasagne w naszym wykonaniu ma w sobie m.in. tortillą. Wiemy to nietypowe połączenie, ale naprawdę warto jej skosztować ? Będzie kolorowo, zdrowo i oryginalnie ?



Zobacz także: Kotlety mielone z sosem grzybowym
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2-3 łyżki olej roślinny
- 1 szt. cebula
- 2-3 szt. ząbki czosnku
- 200 g świeży szpinak
- 220 g czarna fasola z puszki
- 220 g kukurydza z puszki
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 4 szt. tortilla
- 1/2 szkl. mozzarella
Sos
- 1200 g pomidory w kawałkach z puszki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz


Sposób przygotowania:
- W blenderze połącz ze sobą: pomidorki w kawałkach, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Dokładnie zblednuj.
- Na patelni podsmaż następujące składniki: olej roślinny, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek.
- Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni.
- Stwórz kilka warstw. Na wierzchu posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze