W ten sposób dodaj jajka do pasztetu. Nie wyjdzie suchy ani się nie rozpadnie

Pasztet jest jedną z tych potraw, które po prostu lepiej przygotować samodzielnie. W sklepach trzeba się niekiedy mocno natrudzić, żeby sprawdzić skład pasztetu. Zmielona struktura mięsa pozostawia wiele niejednoznaczności. W domowym pasztecie przejmujesz pełną kontrolę nad procesem produkcji. Jedyne ryzyko, jakie istnieje, to nieodpowiednia konsystencja po upieczeniu. Podpowiadam, jak zrobić dobry pasztet, który nie jest suchy.

Domowy pasztet to zdrowa alternatywa dla sklepowych produktówDomowy pasztet to zdrowa alternatywa dla sklepowych produktów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do pieczenia pasztetów potrzeba wprawy. Możesz po prostu zmielić mięso, wymieszać z dodatkami i wstawić do pieczenia. Na pewno efekt będzie jadalny, ale czy smaczny? Warto zwiększyć szansę na sukces, stosując się do jednej prostej wskazówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Wybór mięsa na pasztet

Domowy pasztet możesz zrobić z różnych rodzajów i partii mięsa. Najbardziej popularny jest pasztet drobiowy lub wieprzowy z dodatkiem podrobów. Jednak niektórzy rezygnują z tłustych kąsków, chcąc przygotować bardziej lekkostrawną potrawę. W przypadku pasztetu nie jest to takie proste. Tłuste dodatki nadają mu gładkiej i spójnej konsystencji. Odrobina boczku czy słoniny sprawi, że pasztet nie będzie się kruszył podczas krojenia. Jednak należy zwrócić uwagę jeszcze na jedną rzecz.

W jaki sposób dodajesz jajka do pasztetu?

Jajka są kluczowym składnikiem każdego pasztetu, poza wegańskim. Pełnią rolę spoiwa – to dzięki nim wypiek po wyjęciu z foremki utrzymuje pożądany kształt. Doświadczeni kucharze zalecają dodawanie białek i żółtek osobno.

Aby masa była bardziej delikatna, ubij białka na pianę. W ten sposób wprowadzisz małe pęcherzyki powietrza, co zaowocuje przyjemnymi doznaniami smakowymi podczas degustacji pasztetu. Żółtka, przed dodaniem do masy, wymieszaj rózgą. Najczęściej na 1 kg mięsa dodawane są 2 jajka.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯