W ten sposób dodaj jajka do pasztetu. Nie wyjdzie suchy ani się nie rozpadnie

Pasztet jest jedną z tych potraw, które po prostu lepiej przygotować samodzielnie. W sklepach trzeba się niekiedy mocno natrudzić, żeby sprawdzić skład pasztetu. Zmielona struktura mięsa pozostawia wiele niejednoznaczności. W domowym pasztecie przejmujesz pełną kontrolę nad procesem produkcji. Jedyne ryzyko, jakie istnieje, to nieodpowiednia konsystencja po upieczeniu. Podpowiadam, jak zrobić dobry pasztet, który nie jest suchy.

Domowy pasztet to zdrowa alternatywa dla sklepowych produktówDomowy pasztet to zdrowa alternatywa dla sklepowych produktów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do pieczenia pasztetów potrzeba wprawy. Możesz po prostu zmielić mięso, wymieszać z dodatkami i wstawić do pieczenia. Na pewno efekt będzie jadalny, ale czy smaczny? Warto zwiększyć szansę na sukces, stosując się do jednej prostej wskazówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Wybór mięsa na pasztet

Domowy pasztet możesz zrobić z różnych rodzajów i partii mięsa. Najbardziej popularny jest pasztet drobiowy lub wieprzowy z dodatkiem podrobów. Jednak niektórzy rezygnują z tłustych kąsków, chcąc przygotować bardziej lekkostrawną potrawę. W przypadku pasztetu nie jest to takie proste. Tłuste dodatki nadają mu gładkiej i spójnej konsystencji. Odrobina boczku czy słoniny sprawi, że pasztet nie będzie się kruszył podczas krojenia. Jednak należy zwrócić uwagę jeszcze na jedną rzecz.

W jaki sposób dodajesz jajka do pasztetu?

Jajka są kluczowym składnikiem każdego pasztetu, poza wegańskim. Pełnią rolę spoiwa – to dzięki nim wypiek po wyjęciu z foremki utrzymuje pożądany kształt. Doświadczeni kucharze zalecają dodawanie białek i żółtek osobno.

Aby masa była bardziej delikatna, ubij białka na pianę. W ten sposób wprowadzisz małe pęcherzyki powietrza, co zaowocuje przyjemnymi doznaniami smakowymi podczas degustacji pasztetu. Żółtka, przed dodaniem do masy, wymieszaj rózgą. Najczęściej na 1 kg mięsa dodawane są 2 jajka.

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita