W ten sposób dodaj jajka do pasztetu. Nie wyjdzie suchy ani się nie rozpadnie
Pasztet jest jedną z tych potraw, które po prostu lepiej przygotować samodzielnie. W sklepach trzeba się niekiedy mocno natrudzić, żeby sprawdzić skład pasztetu. Zmielona struktura mięsa pozostawia wiele niejednoznaczności. W domowym pasztecie przejmujesz pełną kontrolę nad procesem produkcji. Jedyne ryzyko, jakie istnieje, to nieodpowiednia konsystencja po upieczeniu. Podpowiadam, jak zrobić dobry pasztet, który nie jest suchy.
Do pieczenia pasztetów potrzeba wprawy. Możesz po prostu zmielić mięso, wymieszać z dodatkami i wstawić do pieczenia. Na pewno efekt będzie jadalny, ale czy smaczny? Warto zwiększyć szansę na sukces, stosując się do jednej prostej wskazówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej
Wybór mięsa na pasztet
Domowy pasztet możesz zrobić z różnych rodzajów i partii mięsa. Najbardziej popularny jest pasztet drobiowy lub wieprzowy z dodatkiem podrobów. Jednak niektórzy rezygnują z tłustych kąsków, chcąc przygotować bardziej lekkostrawną potrawę. W przypadku pasztetu nie jest to takie proste. Tłuste dodatki nadają mu gładkiej i spójnej konsystencji. Odrobina boczku czy słoniny sprawi, że pasztet nie będzie się kruszył podczas krojenia. Jednak należy zwrócić uwagę jeszcze na jedną rzecz.
W jaki sposób dodajesz jajka do pasztetu?
Jajka są kluczowym składnikiem każdego pasztetu, poza wegańskim. Pełnią rolę spoiwa – to dzięki nim wypiek po wyjęciu z foremki utrzymuje pożądany kształt. Doświadczeni kucharze zalecają dodawanie białek i żółtek osobno.
Aby masa była bardziej delikatna, ubij białka na pianę. W ten sposób wprowadzisz małe pęcherzyki powietrza, co zaowocuje przyjemnymi doznaniami smakowymi podczas degustacji pasztetu. Żółtka, przed dodaniem do masy, wymieszaj rózgą. Najczęściej na 1 kg mięsa dodawane są 2 jajka.