Biorę marchewkę i parmezan, i robię najmodniejszą przekąskę tego lata. Wszyscy się zajadają

Pyszne i chrupiące, a przy tym dostarczające cennych składników odżywczych – czy potrzeba lepszej rekomendacji? Paluszki marchewkowo-parmezanowe są smaczną przekąską, którą przygotujemy szybko i bez większych problemów. Jak się do tego zabrać?

Frytki z marchewkiFrytki z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iryna Pospikh

Marchewka dotarła do Polski prawdopodobnie w średniowieczu i szybko zyskała dużą popularność, choć ówczesne warzywo nie przypominało kolorem współczesnego – miało zazwyczaj barwę żółtą lub czerwoną. Pomarańczową odmianę wyhodowano dopiero w XVII wieku w Holandii i to ona stała się jednym z najchętniej uprawianych i spożywanych jarzyn w naszej części Europy.

Do dziś się to nie zmieniło, o czym świadczy niedawne badanie przeprowadzone w ramach trzeciej edycji kampanii "Warzywa i owoce – na szczęście!". Wśród ulubionych produktów wskazanych przez ankietowanych Polaków bezkonkurencyjne okazały się wprawdzie pomidory (57 proc. wskazań), ale blisko 38 proc. wybrało właśnie marchewkę, wyprzedzoną tylko przez ogórka (48 proc.) i ziemniaka (40 proc.).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Marchewka jest lubiana, ale często brakuje nam pomysłu na jej wykorzystanie. Zazwyczaj staje się po prostu składnikiem zupy; ewentualnie kroimy ją w kostkę i gotujemy lub surową ścieramy, podając jako dodatek do obiadu.

A przecież może być wykorzystana na wiele innych smakowitych sposobów, choćby chrupiących paluszków z parmezanową skorupką, pysznej przekąski, ale również dodatku do grillowanych mięs, owoców morza czy dań z makaronem lub ryżem. Jak je przyrządzić?

Marchewka i parmezan – wartości odżywcze

Marchewka powinna gościć w naszym jadłospisie jak najczęściej, nieprzypadkowo bowiem uznawano ją niegdyś za roślinę leczniczą.

Pomarańczowa barwa korzenia jest efektem wysokiego stężenia karotenoidów, czyli cennych dla naszego zdrowia substancji barwnikowych, m.in. beta-karotenu, luteiny czy zeaksantyny, odgrywających istotną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chroniących przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej (powszechne schorzenie które, utrudnia wykonywanie codziennych czynności: czytania, pisania, rozpoznawania twarzy czy znaków drogowych) oraz filtrujących szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie". Karotenoidy pomagają też zapobiegać chorobom układu krążenia, nowotworom płuc i sprzyjają prawidłowemu rozwojowi płodu.

Frytki z marchewki
Frytki z marchewki © Getty Images,

Marchewka jest bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej system odpornościowy i chroniącej organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przyspieszanie procesów starzenia. W pomarańczowym korzeniu kryje się solidna dawka witamin z grupy B, zwłaszcza: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) oraz choliny (B4). Warzywo dostarcza sporo potasu, żelaza, wapnia, miedzi i fosforu, a także flawonoidów – związków wykazujących właściwości antyoksydacyjne i chroniących układ krążenia.

Dużo walorów posiada też parmezan, twardy, długo dojrzewający ser podpuszczkowy, wytwarzany z surowego mleka krów pasionych jedynie trawą i sianem w północnowłoskim regionie Emilia-Romania. Oprócz wybitnego smaku posiada cenne właściwości odżywcze – dostarcza wartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a dzięki długiemu okresowi leżakowania jest skarbnicą cennych tripeptydów, które m.in. skutecznie obniżają ciśnienie.

Paluszki marchewkowo-parmezanowe. Jak zrobić?

Do przygotowania paluszków potrzebujemy sześć sporych marchewek, najlepiej podobnej długości, co pomoże w podzieleniu ich na równe kawałki. Obieramy je, kroimy wzdłuż na połówki, które następnie też przecinamy na takiej samej wielkości kawałki.

W dużej misce przygotowujemy marynatę – dodajemy oliwę z oliwek (2 łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), wędzoną paprykę w proszku (2 łyżeczki), kminek (łyżeczka), płatki chili (pół łyżeczki), sól oraz drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielka garść). Mieszamy, po czym wkładamy marchewki, które powinny pokryć się w całości miksturą.

Na dno naczynia żaroodpornego sypiemy drobno starty parmezan, układamy ciasno marchewki i posypujemy je resztą parmezanu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza, wyjmujemy od razu po zakończeniu tego procesu, by ser nie zastygł i nie przywarł do naczynia.

Paluszki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak nie dłużej niż cztery dni. Po kilkuminutowym podgrzaniu w piekarniku lub frytownicy znów będą smaczne i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi