Co roku na Wigilię robię derelye. Przepis na te pierogi mam od znajomej z Węgier

Przed świętami jest czas nie tylko na przygotowywanie tradycyjnych potraw, ale także na kulinarne eksperymenty. Inspiracje można czerpać z różnych kultur, na przykład od znajomych znad Balatonu. Okazuje się, że węgierskie derelye doskonale smakują z naszym wigilijnym farszem.

Węgierskie pierogi podawane są z masłem i bułką tartąWęgierskie pierogi podawane są z masłem i bułką tartą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na Węgrzech derelye zazwyczaj podawane są z marmoladą lub twarogiem na słodko. Jednak występują także w wytrawnej wersji, na przykład z kapustą kiszoną i boczkiem. Podawane z bułką tartą smażoną z masłem są konkretne, sycące i bardzo smaczne. Wyróżnia je zupełnie inaczej przygotowane ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klaudia Halejcio o przygotowaniach do Wigilii. Apeluje o jedną rzecz

Historia węgierskich pierogów

Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie rozpoczęła się historia pierogów derelye. Od dawna były one przygotowywane w domach Węgrów – zarówno w bogatszych majątkach, jak i w biedniejszych gospodarstwach. Ciasto w smaku przypomina znane w Polsce leniwe, chociaż jest zagniatane z nieco innych składników. 

Derelye nadziewane są różnymi farszami i przybierają różne kształty – od formy tradycyjnych pierogów po zgrabne kulki, przypominające knedle. Częstym farszem jest masa twarogowa, na przykład z rodzynkami, marmolada lub świeże owoce. W wersji wytrawnej, twaróg mieszany jest ze szczypiorkiem, gałką muszkatołową i innymi wyrazistymi przyprawami. Popularne jest też nadzienie z kiszonej kapusty.

Węgierskie derelye – z kaszą czy ziemniakami?

Wiele osób popełnia błąd i do ciasta na derelye dodaje tłuczone gotowane ziemniaki. Trzeba przyznać, że w takiej wersji również są bardzo smaczne, ale oryginalne derelye przygotowywane są z twarogu i kaszy manny

Jeśli masz ochotę na wersję z ziemniakami, zagnieć ciasto z ok. 1 kg ugotowanych rozgniecionych ziemniaków, 3 łyżek mąki pszennej, 1 jajka i łyżeczki soli.

Przepis na wigilijne pierogi po węgiersku

Poniżej przepis na oryginalne derelye z tradycyjnym polskim farszem wigilijnym. Do nadzienia potrzebujesz 60 g namoczonych suszonych grzybów.

Składniki na ciasto:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 65 g kaszy manny,
  • 100 g mąki,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów – namocz je minimum 1 godzinę przed przygotowywaniem pierogów,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Wykonanie:

  1. W misce dokładnie wymieszaj twaróg, roztopione masło, jajko, żółtko, kaszę mannę, mąkę i sól. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość mleka. Ciasto zagnieć w kulę i przykryj miską, aby odpoczęło.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Gdy zacznie pachnieć, dodaj pokrojone w drobną kostkę namoczone grzyby i odciśniętą, dodatkowo poszatkowaną kapustę kiszoną – możesz ją wcześniej podgotować, aby była delikatniejsza. Farsz podgrzewaj na patelni do czasu, aż odparuje nadmiar wody i wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Z ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój na niewielkie krążki. Każdy kawałek rozwałkuj na placek i nadziewaj farszem. Zlep mocno brzegi pierogów.
  4. Gotuj w dużym garnku z osolonym wrzątkiem przez ok. 8 minut. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości