Co roku na Wigilię robię derelye. Przepis na te pierogi mam od znajomej z Węgier

Przed świętami jest czas nie tylko na przygotowywanie tradycyjnych potraw, ale także na kulinarne eksperymenty. Inspiracje można czerpać z różnych kultur, na przykład od znajomych znad Balatonu. Okazuje się, że węgierskie derelye doskonale smakują z naszym wigilijnym farszem.

Węgierskie pierogi podawane są z masłem i bułką tartąWęgierskie pierogi podawane są z masłem i bułką tartą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na Węgrzech derelye zazwyczaj podawane są z marmoladą lub twarogiem na słodko. Jednak występują także w wytrawnej wersji, na przykład z kapustą kiszoną i boczkiem. Podawane z bułką tartą smażoną z masłem są konkretne, sycące i bardzo smaczne. Wyróżnia je zupełnie inaczej przygotowane ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klaudia Halejcio o przygotowaniach do Wigilii. Apeluje o jedną rzecz

Historia węgierskich pierogów

Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie rozpoczęła się historia pierogów derelye. Od dawna były one przygotowywane w domach Węgrów – zarówno w bogatszych majątkach, jak i w biedniejszych gospodarstwach. Ciasto w smaku przypomina znane w Polsce leniwe, chociaż jest zagniatane z nieco innych składników. 

Derelye nadziewane są różnymi farszami i przybierają różne kształty – od formy tradycyjnych pierogów po zgrabne kulki, przypominające knedle. Częstym farszem jest masa twarogowa, na przykład z rodzynkami, marmolada lub świeże owoce. W wersji wytrawnej, twaróg mieszany jest ze szczypiorkiem, gałką muszkatołową i innymi wyrazistymi przyprawami. Popularne jest też nadzienie z kiszonej kapusty.

Węgierskie derelye – z kaszą czy ziemniakami?

Wiele osób popełnia błąd i do ciasta na derelye dodaje tłuczone gotowane ziemniaki. Trzeba przyznać, że w takiej wersji również są bardzo smaczne, ale oryginalne derelye przygotowywane są z twarogu i kaszy manny

Jeśli masz ochotę na wersję z ziemniakami, zagnieć ciasto z ok. 1 kg ugotowanych rozgniecionych ziemniaków, 3 łyżek mąki pszennej, 1 jajka i łyżeczki soli.

Przepis na wigilijne pierogi po węgiersku

Poniżej przepis na oryginalne derelye z tradycyjnym polskim farszem wigilijnym. Do nadzienia potrzebujesz 60 g namoczonych suszonych grzybów.

Składniki na ciasto:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 65 g kaszy manny,
  • 100 g mąki,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów – namocz je minimum 1 godzinę przed przygotowywaniem pierogów,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Wykonanie:

  1. W misce dokładnie wymieszaj twaróg, roztopione masło, jajko, żółtko, kaszę mannę, mąkę i sól. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość mleka. Ciasto zagnieć w kulę i przykryj miską, aby odpoczęło.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Gdy zacznie pachnieć, dodaj pokrojone w drobną kostkę namoczone grzyby i odciśniętą, dodatkowo poszatkowaną kapustę kiszoną – możesz ją wcześniej podgotować, aby była delikatniejsza. Farsz podgrzewaj na patelni do czasu, aż odparuje nadmiar wody i wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Z ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój na niewielkie krążki. Każdy kawałek rozwałkuj na placek i nadziewaj farszem. Zlep mocno brzegi pierogów.
  4. Gotuj w dużym garnku z osolonym wrzątkiem przez ok. 8 minut. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe