PrzepisBoże NarodzenieCo roku na Wigilię robię derelye. Przepis na te pierogi mam od znajomej z Węgier

Co roku na Wigilię robię derelye. Przepis na te pierogi mam od znajomej z Węgier

Przed świętami jest czas nie tylko na przygotowywanie tradycyjnych potraw, ale także na kulinarne eksperymenty. Inspiracje można czerpać z różnych kultur, na przykład od znajomych znad Balatonu. Okazuje się, że węgierskie derelye doskonale smakują z naszym wigilijnym farszem.

Węgierskie pierogi podawane są z masłem i bułką tartą
Węgierskie pierogi podawane są z masłem i bułką tartą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na Węgrzech derelye zazwyczaj podawane są z marmoladą lub twarogiem na słodko. Jednak występują także w wytrawnej wersji, na przykład z kapustą kiszoną i boczkiem. Podawane z bułką tartą smażoną z masłem są konkretne, sycące i bardzo smaczne. Wyróżnia je zupełnie inaczej przygotowane ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Historia węgierskich pierogów

Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie rozpoczęła się historia pierogów derelye. Od dawna były one przygotowywane w domach Węgrów – zarówno w bogatszych majątkach, jak i w biedniejszych gospodarstwach. Ciasto w smaku przypomina znane w Polsce leniwe, chociaż jest zagniatane z nieco innych składników. 

Derelye nadziewane są różnymi farszami i przybierają różne kształty – od formy tradycyjnych pierogów po zgrabne kulki, przypominające knedle. Częstym farszem jest masa twarogowa, na przykład z rodzynkami, marmolada lub świeże owoce. W wersji wytrawnej, twaróg mieszany jest ze szczypiorkiem, gałką muszkatołową i innymi wyrazistymi przyprawami. Popularne jest też nadzienie z kiszonej kapusty.

Węgierskie derelye – z kaszą czy ziemniakami?

Wiele osób popełnia błąd i do ciasta na derelye dodaje tłuczone gotowane ziemniaki. Trzeba przyznać, że w takiej wersji również są bardzo smaczne, ale oryginalne derelye przygotowywane są z twarogu i kaszy manny

Jeśli masz ochotę na wersję z ziemniakami, zagnieć ciasto z ok. 1 kg ugotowanych rozgniecionych ziemniaków, 3 łyżek mąki pszennej, 1 jajka i łyżeczki soli.

Przepis na wigilijne pierogi po węgiersku

Poniżej przepis na oryginalne derelye z tradycyjnym polskim farszem wigilijnym. Do nadzienia potrzebujesz 60 g namoczonych suszonych grzybów.

Składniki na ciasto:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 65 g kaszy manny,
  • 100 g mąki,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów – namocz je minimum 1 godzinę przed przygotowywaniem pierogów,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Wykonanie:

  1. W misce dokładnie wymieszaj twaróg, roztopione masło, jajko, żółtko, kaszę mannę, mąkę i sól. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość mleka. Ciasto zagnieć w kulę i przykryj miską, aby odpoczęło.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Gdy zacznie pachnieć, dodaj pokrojone w drobną kostkę namoczone grzyby i odciśniętą, dodatkowo poszatkowaną kapustę kiszoną – możesz ją wcześniej podgotować, aby była delikatniejsza. Farsz podgrzewaj na patelni do czasu, aż odparuje nadmiar wody i wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Z ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój na niewielkie krążki. Każdy kawałek rozwałkuj na placek i nadziewaj farszem. Zlep mocno brzegi pierogów.
  4. Gotuj w dużym garnku z osolonym wrzątkiem przez ok. 8 minut. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą.
pierogikuchnia węgierskawigilia

Wybrane dla Ciebie