Mało kto je to mięso, bo wzbudza kontrowersje. A jest delikatne i nie zawiera sztucznych substancji
Jesz mięso? To pytanie w ostatnich latach pewnie słyszał każdy z nas. Wołowina, wieprzowina czy drób - choć mają zalety, nie są wolne też od wad. Przede wszystkim sporo zagrożeń niesie chów hodowlany. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszy mięso z dzikich ptaków i gołębi.
Choć dziś mięso gołębia może wydawać się wręcz niezwykłym przysmakiem, w kuchni polskiej było znane od wieków. Nie jest to popularne i na pewno nie kupimy go w każdym sklepie. Jednak wystarczy się rozejrzeć, bo mrożone tuszki z gołębi bywają nawet w dyskontach i sklepach internetowych. Gdy tylko będzie okazja, warto spróbować tego mięsa. Jest niezwykle delikatne i ma sporo zalet. Przede wszystkim nie zawiera sztucznych substancji, nie uczula i ma dużo białka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki
Co zawiera mięso gołębie?
W kuchni polskiej szczególnie popularny był rosół z gołębia. Do tej pory chętnie gotowany jest, zwłaszcza na Śląsku. Jednak to lekkie, delikatne mięso można wykorzystać do wielu innych potraw i na pewno warto.
Tuszka gołębia jest bogata w pełnowartościowe białka i ma niewiele tłuszczu. Mięso też nie jest pozbawione witamin, ma te z grupy B oraz witaminy C, A i E, a także wiele cennych minerałów, jak fosfor, potas, magnez, wapń oraz niewielkie ilości żelaza. Jest dobrym wyborem na diecie, bo jego 100 g dostarcza tylko 294 kcal.
Dlaczego warto postawić na mięso gołębie?
Mięso gołębi może być ważnym elementem diety. Dostarcza sporo niezbędnych aminokwasów, które są podstawowym budulcem komórek. Dlatego wpływa korzystnie na przemianę materii oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Kwasy tłuszczowe pomagają też obniżyć poziom złego cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób serca, takich jak zawał czy udar.
Ważne w mięsie gołębim są też witaminy z grupy B, które są bardzo istotne dla prawidłowego działania układu nerwowego. Wspomagają one pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także chronią przed stresem i bezsennością. Witamina A zaś jest kluczowa dla utrzymania dobrego wzroku, natomiast witamina E działa jako silny przeciwutleniacz, spowalniając procesy starzenia się.
Dodatkowo mięso gołębie zawiera łatwo przyswajalne żelazo, które jest niezbędne w procesie produkcji krwi i chroni przed anemią. Dzięki tym właściwościom, mięso z gołębia może być wartościowym składnikiem diety, a także wspomóc regenerację. Dlatego rosół z tego ptaka podawany był na Śląsku często kobietom po porodzie.
Jak wykorzystać mięso gołębie?
Mięso gołębie nadaje się jednak nie tylko na rosół. Będzie aromatyczne i soczyste także po upieczeniu. Można je przygotować w sosie, pasuje do gulaszu. Mięso warto doprawić solą i pieprzem, pasują do niego również delikatne zioła, jak bazylia, rozmaryn, tymianek czy oregano.
Przepis na rosół z gołębia
Składniki:
- 1 cały gołąb,
- 2 litry wody,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kilka ziaren pieprzu,
- liść laurowy,
- świeży lubczyk i natka pietruszki opcjonalnie,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Gołębia oczyść, umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i zagotuj. Obierz warzywa.
- Zmniejsz ogień i dodaj przygotowane warzywa, pieprz, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ognieniu aż warzywa i mięso będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dołóż gałązki lubczyku i natki pietruszki.
- Po ugotowaniu możesz przecedzić rosół, oddzielając mięso i warzywa.
Rosół podawaj gorący z makaronem oraz posypany drobno posiekaną natką pietruszki.