PoradyMagdzie Gessler aż włos się jeży. Nigdy nie dodawaj tego do sałatki jarzynowej

Magdzie Gessler aż włos się jeży. Nigdy nie dodawaj tego do sałatki jarzynowej

Banan- Pyszności; źródło Canva, instagram magdagessler_official
Banan- Pyszności; źródło Canva, instagram magdagessler_official
Ewa
31.03.2023 13:00

Sałatka jarzynowa to królowa wszystkich imprez i uroczystości. Magda Gessler zdradziła, jakie składniki są w niej po prostu niedopuszczalne.

Sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych przystawek na polskich stołach. Łączy w sobie najważniejsze i najpopularniejsze warzywa, jak marchewkę, ziemniaki, pietruszkę czy groszek. Dzięki dodatkowi majonezu i delikatnym przyprawom ta sałatka idealnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, chociaż świetnie smakuje też jako samodzielna potrawa. Nie ma w sobie równych na świątecznym stole.

Sałatka jarzynowa - jakie składniki?

Sałatka jarzynowa to połączenie warzyw gotowanych i konserwowych z majonezem. Składniki sałatki mogą się różnić w zależności od przepisu i regionu, ale zazwyczaj zawierają ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, groszek konserwowy, a także jajka gotowane na twardo, ogórki kiszone lub konserwowe, majonez i przyprawy.

Każda gospodyni czy gospodarz dodaje jednak coś od siebie, dzięki czemu ta sałatka w każdym domu smakuje inaczej. Zamiast majonezu dodaje się często też jogurt naturalny lub grecki, aby nieco odchudzić tę popularną przystawkę. Na Górnym Śląsku odpowiednikiem sałatki jarzynowej jest szałot, w którym często znajdziemy posiekane filety śledziowe.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva

Magda Gessler, znana restauratorka, zabrała głos w sprawie uwielbianego przez Polaków dania. Wśród listy składników niedopuszczalnych dla gwiazdy widnieje cebula. Magda Gessler mówi, że błyskawicznie niweluje ona smak całego dania, dominuje i zdecydowanie psuje całą pracę, jaką włożyliśmy w przygotowanie potrawy.

Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - tłumaczy restauratorka w wywiadzie dla portalu viva.pl.

Jakie składniki wybiera Magda Gessler? Przepis na sałatkę jarzynową

Magda Gessler używa śląskich ziemniaków zamiast cebuli, co może być dla wielu z nas zaskoczeniem. Te ziemniaki są niezwykłe ze względu na to, że nie mają mączystej konsystencji, co sprawia, że świetnie smakują w sałatkach. Jarzyny gotuje samodzielnie, nie sięga po gotowce z supermarketów.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • ogórki kiszone
  • grzybki kurki
  • jabłka
  • jaja na twardo
  • seler
  • pietruszka korzeń
  • marchewka
  • groszek konserwowy
  • majonez
  • chrzan
  • ostra musztarda
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i ugotuj w rosole, aby zyskały wyjątkowy smak.
  2. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekane ogórki, odsączony groszek i grzybki.
  3. Połącz majonez z chrzanem i musztardą. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Najlepszy przepis na sałatkę jarzynową wraz z pomysłami na efektowne serwowanie znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także