PrzepisNajlepszy sposób na białą kiełbasę. Zrób według tego przepisu, a babcia będzie z ciebie dumna

Najlepszy sposób na białą kiełbasę. Zrób według tego przepisu, a babcia będzie z ciebie dumna

Biała kiełbasa - Pyszności
Biała kiełbasa - Pyszności
Joanna Bogiel-Jażdżyk
08.04.2023 17:36

Biała kiełbasa wszystkim kojarzy się z Wielkanocą. Zazwyczaj dodajemy ją do żurku lub białego barszczu. Tymczasem odpowiednio przyrządzona może stanowić samodzielne, pyszne danie. Upiecz ją z jabłkami, a efekt cię zaskoczy.

Biała kiełbasa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w kuchni polskiej. Aromatyczna, soczysta, o specyficznym jasnym kolorze jest przyrządzana głównie z mięsa wieprzowego i z dodatkiem wołowiny. Jak można ją przyrządzić?

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie robiono ją już w XVII wieku. Jest niezastąpionym składnikiem wielkanocnego żurku. Ma jednak bardziej wszechstronne zastosowanie.

Można ją grillować, smażyć lub piec. My polecamy przyrządzić ją w ten ostatni sposób. Upiecz więc białą kiełbasę z jabłkami, z dodatkiem aromatycznych przypraw i francuskiej musztardy. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się jej w takim wydaniu.

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 3 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • świeże gałązki rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub na cienkie paski.
  2. Pokrojoną cebulę z jabłkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóż, w małych odstępach, białe kiełbaski. Całość polej musztardą i sokiem z jabłek. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu.
  3. Naczynie żaroodporne przykryj. Kiełbasy piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby kiełbaski się ładnie przyrumieniły.
  4. Gotowe kiełbaski z jabłkami posyp posiekaną natką pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także