PrzepisTo hit pracowniczych stołówek w PRL. Dziś żaden robotnik na nie nawet nie spojrzy

To hit pracowniczych stołówek w PRL. Dziś żaden robotnik na nie nawet nie spojrzy

Cynaderki - przepis. Fot. YouTube
Cynaderki - przepis. Fot. YouTube
31.05.2023 18:50, aktualizacja: 26.09.2023 12:03

Dawniej były hitem pracowniczych stołówek, dziś są nieco zapomniane. Mowa tu o cynaderkach, którymi, chcąc nie chcąc, zajadali się robotnicy. Obecnie nikt nawet nie chce patrzeć na ten specjał. Czy słusznie? Warto spróbować i przekonać się o tym na własnej skórze. Podpowiadamy, jak zrobić cynaderki, by były obłędnie pyszne. 

Dania z PRL-u - jedni wspominają je z uśmiechem, a inni krzywią się, przypominając sobie smak i konsystencję tych potraw. Niektóre serwujemy do dziś, a inne zniknęły na stałe z naszych stołów. Takim zapomnianym daniem są właśnie cynaderki - czyli nerki w sosie. Te podroby są mniej popularne od wątróbki, jednak potrafią smakować naprawdę dobrze. Oto najlepszy przepis na cynaderki.

Cynaderki - przepis. Hit z PRL-u, o którym zapomnieliśmy

Cynaderki to danie, które nie należy do najprzyjemniejszych w przygotowaniu. Zapach surowych nerek potrafi odstraszać, a i podczas gotowania można narobić sporo bałaganu. Efekt końcowy potrafi jednak zaskoczyć nawet tych, którzy nie są przekonani do tego rodzaju dań. Jak zatem przygotować cynaderki? Ten przepis sprzed lat zagwarantuje, że wyjdą obłędnie pyszne.

Składniki:

  • 4 nerki wieprzowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • olej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • słodka i ostra papryka mielona,
  • sól,
  • pieprz.
Cynaderki - przepis. Fot. YouTube
Cynaderki - przepis. Fot. YouTube

Przepis na nerki w sosie. Sposób przygotowania podrobów krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Nerki myjemy, a następnie dokładnie je oczyszczamy. Należy przeciąć je wzdłuż, a następnie usunąć moczowody oraz błonki.
  2. Nerki kroimy w plastry, a następnie wkładamy do pudełeczka bądź innego naczynia i zalewamy mlekiem. W lodówce trzymamy je minimum godzinę, jednak warto odstawić je nawet na całą noc.
  3. Czosnek i cebulę kroimy, a następnie smażymy na oleju na patelni, aż się zeszklą. Dodajemy również cukier i przyprawy, a następnie wrzucamy na patelnię nerki. Warto smażyć je na dużym ogniu.
  4. Wlewamy wodę i dusimy przez kilka minut.
  5. Podajemy ze świeżo posiekaną pietruszką i ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Podroby. Fot. Pixabay
Podroby. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także