Kiedy najlepiej posolić ziemniaki? Wiele osób popełnia ten błąd

Sporo osób, z rozpędu, ziemniaki soli tuż po obraniu ich i zalaniu wodą. Na garnek następnie wędruje pokrywka, pod nim pojawia się ogień i po kilku chwilach mamy gotowy obiadowy dodatek. Co jest w tej kolejności nie tak? Okazuje się, że znaczenie ma to, kiedy dodamy sól do wody.

Kiedy dodać sól do gotujących się ziemniaków?Kiedy dodać sól do gotujących się ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Canva | timbudd

Kiedy dodajesz sól do wody podczas gotowania ziemniaków? Na początku, a może już kiedy ubijasz je z masłem? Mogłoby się wydawać, że nie ma to znaczenia, kiedy dodamy sól. Chodzi przecież o sam dodatek przyprawy. Okazuje się jednak, że moment posolenia wody, w której gotują się ziemniaki, może mieć kluczowe znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Kiedy solić ziemniaki podczas gotowania?

Nie ma niczego trudnego w gotowaniu ziemniaków, jednak chcąc przygotować je w sposób idealny, należy zapamiętać, kiedy dodawać sól do wody. Jeśli przyprawę dodajesz do niezagotowanej wody, wiedz, że nie jest to dobra praktyka. Okazuje się bowiem, że najlepszym momentem na solenie wody jest czas, gdy osiąga ona temperaturę wrzenia.

Wsypywanie soli do niezagotowanej wody może prowadzić do trwałego uszkodzenia garnka. Co dokładnie się wtedy dzieje? Sól dodana do zimnej wody lub bezpośrednio do pustego garnka niszczy jego wewnętrzną powierzchnię, co powoduje korozję, czyli rdzewienie. W rezultacie, podczas gotowania, żywność będzie przylegać do naczynia i dodatkowo się przypiekać. Tym samym więc sól należy dodawać do wody dopiero wtedy, gdy ta już się gotuje.

Kiedy dodać sól do gotowania ziemniaków?
Kiedy dodać sól do gotowania ziemniaków? © Canva | Iamthatiam

Gotowanie ziemniaków: od zimnej i czy ciepłej wody?

Kolejną ciekawą kwestią jest temperatura wody, od której należy zacząć gotowanie ziemniaków. Zwykliśmy obrane (lub też nie) kartofle zalewać zimną wodą. Okazuje się jednak, że wbrew powszechnej praktyce ziemniaki należy gotować od ciepłej, a nawet gorącej wody. Dlaczego? Gotując ziemniaki od gorącej wody, zatrzymamy proces uwalniania skrobi i wypłukiwania witamin. Tym samym więc kartofle po ugotowaniu będą bardziej mączyste i nie stracą swoich zdrowotnych walorów.

Warto pamiętać, że tuż pod skórką ziemniaka znajduje się najwięcej dobroczynnych składników, dlatego po dokładnym wyszorowaniu powinno się obierać je bardzo cienko. Ponadto gotowanie ziemniaków pod przykryciem pozwala na zachowanie większej ilości substancji odżywczych i zapobiega wyparowywaniu wody. Ważne jest również gotowanie warzyw w większym garnku, co umożliwia zatrzymanie większej ilości pary pod przykrywką, a dzięki temu ziemniaki szybciej się ugotują.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯