Kiedy najlepiej posolić ziemniaki? Wiele osób popełnia ten błąd

Sporo osób, z rozpędu, ziemniaki soli tuż po obraniu ich i zalaniu wodą. Na garnek następnie wędruje pokrywka, pod nim pojawia się ogień i po kilku chwilach mamy gotowy obiadowy dodatek. Co jest w tej kolejności nie tak? Okazuje się, że znaczenie ma to, kiedy dodamy sól do wody.

Kiedy dodać sól do gotujących się ziemniaków?Kiedy dodać sól do gotujących się ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Canva | timbudd

Kiedy dodajesz sól do wody podczas gotowania ziemniaków? Na początku, a może już kiedy ubijasz je z masłem? Mogłoby się wydawać, że nie ma to znaczenia, kiedy dodamy sól. Chodzi przecież o sam dodatek przyprawy. Okazuje się jednak, że moment posolenia wody, w której gotują się ziemniaki, może mieć kluczowe znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Kiedy solić ziemniaki podczas gotowania?

Nie ma niczego trudnego w gotowaniu ziemniaków, jednak chcąc przygotować je w sposób idealny, należy zapamiętać, kiedy dodawać sól do wody. Jeśli przyprawę dodajesz do niezagotowanej wody, wiedz, że nie jest to dobra praktyka. Okazuje się bowiem, że najlepszym momentem na solenie wody jest czas, gdy osiąga ona temperaturę wrzenia.

Wsypywanie soli do niezagotowanej wody może prowadzić do trwałego uszkodzenia garnka. Co dokładnie się wtedy dzieje? Sól dodana do zimnej wody lub bezpośrednio do pustego garnka niszczy jego wewnętrzną powierzchnię, co powoduje korozję, czyli rdzewienie. W rezultacie, podczas gotowania, żywność będzie przylegać do naczynia i dodatkowo się przypiekać. Tym samym więc sól należy dodawać do wody dopiero wtedy, gdy ta już się gotuje.

Kiedy dodać sól do gotowania ziemniaków?
Kiedy dodać sól do gotowania ziemniaków? © Canva | Iamthatiam

Gotowanie ziemniaków: od zimnej i czy ciepłej wody?

Kolejną ciekawą kwestią jest temperatura wody, od której należy zacząć gotowanie ziemniaków. Zwykliśmy obrane (lub też nie) kartofle zalewać zimną wodą. Okazuje się jednak, że wbrew powszechnej praktyce ziemniaki należy gotować od ciepłej, a nawet gorącej wody. Dlaczego? Gotując ziemniaki od gorącej wody, zatrzymamy proces uwalniania skrobi i wypłukiwania witamin. Tym samym więc kartofle po ugotowaniu będą bardziej mączyste i nie stracą swoich zdrowotnych walorów.

Warto pamiętać, że tuż pod skórką ziemniaka znajduje się najwięcej dobroczynnych składników, dlatego po dokładnym wyszorowaniu powinno się obierać je bardzo cienko. Ponadto gotowanie ziemniaków pod przykryciem pozwala na zachowanie większej ilości substancji odżywczych i zapobiega wyparowywaniu wody. Ważne jest również gotowanie warzyw w większym garnku, co umożliwia zatrzymanie większej ilości pary pod przykrywką, a dzięki temu ziemniaki szybciej się ugotują.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej