PrzepisZamiast parzyć herbatkę, dodaj te liście do ruskich. Tak robiła babcia

Zamiast parzyć herbatkę, dodaj te liście do ruskich. Tak robiła babcia

Pierogi ruskie po lubelsku. Jeden składnik podrasuje ich smak (pixabay.com)
Pierogi ruskie po lubelsku. Jeden składnik podrasuje ich smak (pixabay.com)
08.05.2023 15:30

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Ich smak przypomina nam o czasach dzieciństwa, kiedy spędzaliśmy u babci najlepsze wakacje na świecie. Czasem jeden składnik może zmienić całe danie. Spróbujcie dodać do ruskich liście pewnego zioła.

Czy mięta pasuje do pierogów ruskich? Może wydawać się to dziwne, ale dodanie jej do farszu bardzo wzbogaci smak i nada potrawie wyjątkowego aromatu. Wystarczy tylko odrobina tego składnika, by móc cieszyć się zupełnie nowym wydaniem popularnego dania.

Pierogi ruskie po lubelsku. Koniecznie dodaj ten składnik

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki,
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • szklanki ciepłej wody,
  • szczypty soli.

Składniki na farsz:

  • 6 średnich ziemniaków (muszą być ugotowane),
  • 400 g twarogu (najlepiej tłustego),
  • większej cebuli,
  • pęczku świeżej mięty,
  • odrobiny soli i pieprzu,
  • masła do smażenia.
Pierogi ruskie po lubelsku (Wikimedia Commons)
Pierogi ruskie po lubelsku (Wikimedia Commons)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki na miękko i zacznij studzić.
  2. Mąkę przesiej i zrób w niej wgłębienie. Do środka wlej olej lub roztopione masło, od razu dodaj też sól. Zacznij powoli dolewać wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy już będzie wystarczająco gładkie i przestanie kleić się do rąk, posyp powstałą kulę mąką i przykryj czystą ścierką. Odstaw na 15 minut.
  3. Ciepłe ziemniaki zgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. To samo zrób z twarogiem. Wymieszaj obydwa składniki.
  4. Miętę posiekaj, cebulkę zaś pokrój na małe kawałki i podsmaż na maśle. Dodaj wszystko do farszu, dopraw solą oraz pieprzem i połącz wszystko dokładnie.
  5. Ciasto podziel na mniejsze części i każdą rozwałkuj na mniejsze placki. Wycinaj kółka kubkiem lub szeroką szklanką.
  6. Na środek kółeczka nakładaj porcję farszu (powinno być go bardzo dużo). Brzegi złącz ze sobą i uformuj pierogi.
  7. Ruskie wrzucaj do osolonej i wrzącej wody. Możesz też dodać odrobinę oleju, by danie się nie przyklejało do garnka. Wyciągaj pierożki po 3-4 minutach od wypłynięcia.
  8. Podawaj z przysmażoną cebulką, śmietaną lub sosem czosnkowym. Świetnie smakują także polane masłem.

Szukasz pomysłu na wegetariański obiad? Zobacz nasz przepis na kotlety z ciecierzycy:

 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także