PoradyW moim domu już nie sięgamy po tradycyjny. Używamy tylko zdrowszej wersji

W moim domu już nie sięgamy po tradycyjny. Używamy tylko zdrowszej wersji

Majonez króluje w polskiej kuchni –pasuje do tak wielu potraw, że mimo swoich wad jest częstym dodatkiem. W diecie wegańskiej nie ma jednak dla niego miejsca i trzeba poszukać odpowiedniej alternatywy. Z czego można przyrządzić wegański majonez?

Majonez może być wegański
Majonez może być wegański
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Majonez jest jednym z ulubionych dodatków do sałatek, kanapek, tortilli, omletów (i nie tylko) wśród Polaków. Aromatyczny, wyrazisty w smaku, mający idealnie kremową konsystencję, potrafi gotowane jarzyny zamienić w prawdziwy rarytas. Tradycyjny majonez przygotowuje się na bazie jajek, oleju, musztardy, soli, pieprzu, octu lub soku z cytryny. Z uwagi na skład jest on dość kaloryczny - w 100 gramach majonezu znajduje się 680 kcal.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?

Duża zawartość tłuszczu wynikająca z oleju i jajek powoduje, że majonez nie należy do produktów lekkostrawnych. Po zjedzeniu zbyt dużej ilości często występują bóle żołądka i problemy z trawieniem. Mimo tych niezaprzeczalnych wad, majonez od lat króluje na polskich stołach, bo trudno wyobrazić sobie bez niego niektóre potrawy. A co na to wszystko weganie, którzy muszą radzić sobie bez tego aromatycznego dodatku? Czy mają jakieś alternatywy?

Okazuje się, że smaczny, aksamitny sos z powodzeniem można przyrządzić bez jajek. Zwierzęcy produkt, który weganie eliminują ze swojej diety wystarczy zamienić na roślinny. Poniżej znajdziecie 4 przepisy na sos 'a la majonez na bazie z aquafaby, tofu, pestek słonecznika i mleka sojowego.

Majonez z aquafaby

Pierwsza propozycja na naszej liście to majonez z aquafabą. Aquafaba zawiera mniej kalorii niż kurze jajka, nie powoduje uczuleń, ma dobre wartości odżywcze i przede wszystkim jest w 100% produktem wegańskim. Ale cóż to za cudowny składnik? Otóż aquafaba to woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy, niektórych rodzajów fasoli i warzyw strączkowych. Stała się tak popularna, ponieważ stanowi świetny substytut białka jaj i jest na tyle uniwersalna, że można wykorzystywać ją do wielu dań - w tym do przygotowania smacznego majonezu.

Składniki:

  • pół szklanki aquafaby,
  • 1 łyżeczkę octu,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 szklanki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki syropu z agawy.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W sporej wielkości naczyniu umieść aquafabę, ocet, musztardę, syrop z agawy i sól. Za pomocą ręcznego blendera miksuj całość na gładką masę – po około 1,5 minuty zacznij powoli dodawać olej, cały czas miksując, wykonując urządzeniem ruchy góra-dół, góra-dół. Miksuj tak długo, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
  2. Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.

Majonez z tofu

Doskonałym zamiennikiem tradycyjnego majonezu z jajkami będzie majonez przygotowany z dodatkiem tofu. Tofu to rodzaj sera, którego bazą jest mleko sojowe. Ze względu na dużą porcję białka polecany jest jako zamiennik mięsa wśród osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską. Przepis na majonez tofu jest szybki w wykonaniu i bardzo prosty do zrobienia. Każdy amator bez problemu poradzi sobie z przygotowaniem takiego sosu. Kluczowe dla smaku jest jednak znalezienie w sklepie jedwabistego, aksamitnego tofu i na tym warto się skupić.

Składniki:

  • 1 kostka serka tofu o jedwabistej i aksamitnej konsystencji (miękki, lekko galaretowaty),
  • 300 ml oleju (może być nawet po suszonych pomidorach),
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do sporej wielkości naczynia włóż kostkę tofu, dodaj ocet winny, syrop z agawy oraz przyprawy. Za pomocą ręcznego blendera miksuj całość na gładką masę, co jakiś czas powoli dodając oleju. Miksuj tak długo, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
  2. Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.

Majonez z mleka sojowego

Kolejny majonez to propozycja z dodatkiem mleka sojowego. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie go zajmuje dosłownie kilka minut. W efekcie otrzymujemy smakowity majonez bez jajek.

Składniki:

  • pół szklanki mleka sojowego bez cukru,
  • 1 łyżkę octu winnego,
  • 1 łyżeczkę musztardy,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki syropu z agawy.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotuj wysokie naczynie i wlej do niego mleko sojowe oraz ocet. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Następnie dodaj musztardę, sól, pieprz i syrop z agawy, a za pomocą ręcznego blendera miksuj całość na gładką masę, co jakiś czas powoli dodając oleju. Miksuj tak długo, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
  3. Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.

Majonez z pestek słonecznika

Ostatni przepis opiera się na pestkach słonecznika. Te niepozorne z wyglądu nasiona stanowią cenne źródło witaminy E - w 100 g łuskanych nasion słonecznika jest 35 mg witaminy E. To bardzo ważna witamina dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, która wspiera odporność, poprawia krążenie krwi, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a nawet regeneruje skórę, włosy i paznokcie. Zastąpienie jajek pestkami nie wpływa negatywnie na smak, a wręcz przeciwnie - wiele osób uważa taki majonez za bardziej smakowity.

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 łyżkę octu winnego,
  • 1 łyżeczkę musztardy,
  • 6 łyżek gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki syropu z agawy,
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotuj wysokie naczynie i wsyp do niego pestki słonecznika. Zalej je wrzątkiem i zostaw na 5-6 godzin.
  2. Namoczone pestki umieść w sporej wielkości misce wraz z pozostałymi składnikami. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj całość na gładką masę.
  3. Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie