W moim domu już nie sięgamy po tradycyjny. Używamy tylko zdrowszej wersji
Majonez króluje w polskiej kuchni –pasuje do tak wielu potraw, że mimo swoich wad jest częstym dodatkiem. W diecie wegańskiej nie ma jednak dla niego miejsca i trzeba poszukać odpowiedniej alternatywy. Z czego można przyrządzić wegański majonez?
Majonez jest jednym z ulubionych dodatków do sałatek, kanapek, tortilli, omletów (i nie tylko) wśród Polaków. Aromatyczny, wyrazisty w smaku, mający idealnie kremową konsystencję, potrafi gotowane jarzyny zamienić w prawdziwy rarytas. Tradycyjny majonez przygotowuje się na bazie jajek, oleju, musztardy, soli, pieprzu, octu lub soku z cytryny. Z uwagi na skład jest on dość kaloryczny - w 100 gramach majonezu znajduje się 680 kcal.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?
Duża zawartość tłuszczu wynikająca z oleju i jajek powoduje, że majonez nie należy do produktów lekkostrawnych. Po zjedzeniu zbyt dużej ilości często występują bóle żołądka i problemy z trawieniem. Mimo tych niezaprzeczalnych wad, majonez od lat króluje na polskich stołach, bo trudno wyobrazić sobie bez niego niektóre potrawy. A co na to wszystko weganie, którzy muszą radzić sobie bez tego aromatycznego dodatku? Czy mają jakieś alternatywy?
Okazuje się, że smaczny, aksamitny sos z powodzeniem można przyrządzić bez jajek. Zwierzęcy produkt, który weganie eliminują ze swojej diety wystarczy zamienić na roślinny. Poniżej znajdziecie 4 przepisy na sos 'a la majonez na bazie z aquafaby, tofu, pestek słonecznika i mleka sojowego.
Majonez z aquafaby
Pierwsza propozycja na naszej liście to majonez z aquafabą. Aquafaba zawiera mniej kalorii niż kurze jajka, nie powoduje uczuleń, ma dobre wartości odżywcze i przede wszystkim jest w 100% produktem wegańskim. Ale cóż to za cudowny składnik? Otóż aquafaba to woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy, niektórych rodzajów fasoli i warzyw strączkowych. Stała się tak popularna, ponieważ stanowi świetny substytut białka jaj i jest na tyle uniwersalna, że można wykorzystywać ją do wielu dań - w tym do przygotowania smacznego majonezu.
Składniki:
- pół szklanki aquafaby,
- 1 łyżeczkę octu,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 szklanki oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki syropu z agawy.
Przygotowanie krok po kroku:
- W sporej wielkości naczyniu umieść aquafabę, ocet, musztardę, syrop z agawy i sól. Za pomocą ręcznego blendera miksuj całość na gładką masę – po około 1,5 minuty zacznij powoli dodawać olej, cały czas miksując, wykonując urządzeniem ruchy góra-dół, góra-dół. Miksuj tak długo, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
- Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.
Majonez z tofu
Doskonałym zamiennikiem tradycyjnego majonezu z jajkami będzie majonez przygotowany z dodatkiem tofu. Tofu to rodzaj sera, którego bazą jest mleko sojowe. Ze względu na dużą porcję białka polecany jest jako zamiennik mięsa wśród osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską. Przepis na majonez tofu jest szybki w wykonaniu i bardzo prosty do zrobienia. Każdy amator bez problemu poradzi sobie z przygotowaniem takiego sosu. Kluczowe dla smaku jest jednak znalezienie w sklepie jedwabistego, aksamitnego tofu i na tym warto się skupić.
Składniki:
- 1 kostka serka tofu o jedwabistej i aksamitnej konsystencji (miękki, lekko galaretowaty),
- 300 ml oleju (może być nawet po suszonych pomidorach),
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Do sporej wielkości naczynia włóż kostkę tofu, dodaj ocet winny, syrop z agawy oraz przyprawy. Za pomocą ręcznego blendera miksuj całość na gładką masę, co jakiś czas powoli dodając oleju. Miksuj tak długo, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
- Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.
Majonez z mleka sojowego
Kolejny majonez to propozycja z dodatkiem mleka sojowego. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie go zajmuje dosłownie kilka minut. W efekcie otrzymujemy smakowity majonez bez jajek.
Składniki:
- pół szklanki mleka sojowego bez cukru,
- 1 łyżkę octu winnego,
- 1 łyżeczkę musztardy,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- szczypta pieprzu,
- pół łyżeczki syropu z agawy.
Przygotowanie krok po kroku:
- Przygotuj wysokie naczynie i wlej do niego mleko sojowe oraz ocet. Dokładnie wymieszaj całość.
- Następnie dodaj musztardę, sól, pieprz i syrop z agawy, a za pomocą ręcznego blendera miksuj całość na gładką masę, co jakiś czas powoli dodając oleju. Miksuj tak długo, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
- Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.
Majonez z pestek słonecznika
Ostatni przepis opiera się na pestkach słonecznika. Te niepozorne z wyglądu nasiona stanowią cenne źródło witaminy E - w 100 g łuskanych nasion słonecznika jest 35 mg witaminy E. To bardzo ważna witamina dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, która wspiera odporność, poprawia krążenie krwi, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a nawet regeneruje skórę, włosy i paznokcie. Zastąpienie jajek pestkami nie wpływa negatywnie na smak, a wręcz przeciwnie - wiele osób uważa taki majonez za bardziej smakowity.
Składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 1 łyżkę octu winnego,
- 1 łyżeczkę musztardy,
- 6 łyżek gorącej wody,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- pół łyżeczki syropu z agawy,
- szczypta kurkumy.
Przygotowanie krok po kroku:
- Przygotuj wysokie naczynie i wsyp do niego pestki słonecznika. Zalej je wrzątkiem i zostaw na 5-6 godzin.
- Namoczone pestki umieść w sporej wielkości misce wraz z pozostałymi składnikami. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj całość na gładką masę.
- Tak przygotowany majonez przełóż do słoika, zakręć go i przechowuj w lodówce.