PrzepisŚniadanieZjedz na śniadanie w zimie. Będziesz miał energię na cały dzień, a mózg wskoczy na wyższe obroty

Zjedz na śniadanie w zimie. Będziesz miał energię na cały dzień, a mózg wskoczy na wyższe obroty

Każdy słyszał powiedzenie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Właściwie skomponowane stanowi dobry start i da energię na cały nadchodzący dzień, także pobudzi umysł do pracy. Gdy za oknem jesień lub zima, podnieśmy temperaturę swojego ciała rozgrzewającymi śniadaniami.

Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia
Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po gorącym, a wręcz momentami upalnym lecie, przychodzi pora na chłodne pory roku, które wiążą się nie tylko z mniejszą ilością słońca, ale również częstymi opadami i silnymi podmuchami wiatru. Taka aura nie zachęca, aby energicznie wstać z ciepłego łóżka. Jeśli jednak będziemy mieć w perspektywie pyszne, rozgrzewające śniadanie, łatwiej będzie się zmotywować.

Śniadania złożone z odpowiednich składników, podawane na ciepło z właściwymi przyprawami, potrafią doskonale rozgrzać w chłodne dni. Dostarczają energii, sił i pozytywnego nastawienia. Poznajcie nasze propozycje śniadań na zimową porę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Omlet

Omlet to potrawa, którą doceniają smakosze. Prosty i szybki w wykonaniu, oferuje wiele możliwości - można go przygotować na słodko, słono, w bardziej wytrawnej lub pikantnej wersji. Wariacji jest naprawdę wiele, wystarczy dopasować smak do własnych preferencji. Omlet na pierwszy posiłek dnia to doskonała propozycja, by rozgrzać organizm w zimowy poranek. Można podawać go z podsmażonymi wcześniej warzywami, jak pieczarki, papryka, cebulka czy fasolka szparagowa, co dodatkowo dostarczy witamin. Taki omlet świetnie sprawdza się z dodatkiem sałaty i pomidorów.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
  • pieczarki,
  • papryka,
  • cebulka,
  • fasolka szparagowa,
  • sałata,
  • pomidory
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
  2. Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku i na zewnątrz.
  3. W tym czasie pokrój warzywa na mniejsze kawałki i podsmaż na oddzielnej patelni.
  4. Jeśli jajka na patelni się zetną i nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
  5. Połóż podsmażone warzywa na połowę omleta i przykryj go druga połową. Podawaj z sałatą i pomidorkami.
Omlet to proste i pożywne śniadanie
Omlet to proste i pożywne śniadanie© Adobe Stock

Szakszuka

Z jajek możemy zrobić nie tylko omleta, ale również smaczną i rozgrzewająco szakszukę. Szakszuka powstaje w wyniku połączenia jajek z pomidorami. Klasyka w doskonałej formie, która pobudzi organizm do działania, ociepli go (również dzięki ostrej przyprawie cayenne) i nasyci na długo.

Składniki:

  • 500 g świeżych pomidorów,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki,
  • czubek łyżeczki pieprzu cayenne,
  • odrobina gałki muszkatołowej i kuminu,
  • świeży szczypior.

Przygotowanie:

  1. Umyj pomidory i sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Usuń twardy środek i resztę pokrój w niewielką kostkę, wrzuć je do miseczki.
  2. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek przepuść przez praskę, a następnie podsmaż oba dodatki na maśle klarowanym.
  3. Smaż je do czasu, aż się lekko zarumienią.
  4. Dodaj do patelni pomidory i przyprawy, podlej całość łyżką oliwy.
  5. Na podsmażone pomidory wbij trzy umyte jajka i smaż pod przykrywką, aż jajka się zetną.
  6. Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Płn.
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Płn.© Adobe Stock

Jaglanka z jabłkiem na mleku kokosowym

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa - zawiera dużo witamin z grupy B oraz witaminę D, E i K. To także bogactwo minerałów: magnezu, żelaza, potasu, sodu, wapnia, fosforu. Doceniana jest również za karoten, kwas foliowy i błonnik pokarmowy. Idealnie nadaje się do przygotowania pysznej owocowej jaglanki, która z dodatkiem cynamonu będzie nie tylko smaczna, ale również rozgrzewająca.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 100 ml wody,
  • laska wanilii,
  • czubek łyżeczki cynamonu,
  • 50 g jabłka,
  • słonecznik,
  • jagody goji.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłucz, a następnie zagotuj dodając 350 ml wody i 300 mleka kokosowego.
  2. Laskę wanilii pokrój i pozbaw ziarenek ze środka. Wrzuć do gotującej się kaszy.
  3. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  4. Po ugotowaniu wyjmij laskę wanilii, dolej pozostałą ilość mleka, cynamon, przyprawy i zostaw pod przykryciem maksymalnie 10 minut.
  5. W tym czasie umyj i pokrój jabłko.
  6. Jaglankę podawaj w miseczkach z dodatkiem jabłka, słonecznika i jagodami goji.
Jaglanka to bogactwo witamin
Jaglanka to bogactwo witamin© Adobe Stock | Kamila Cyganek

Owsianka z imbirem

Imbir jest przyprawą, która ma niezastąpione działanie rozgrzewające. Z tego względu, jej stosowanie polecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Poza tym, zmniejsza ryzyko chorób serca, pomaga w leczeniu cukrzycy, poprawia pamięć, łagodzi dolegliwości bólowe oraz chroni przed rakiem. Skoro w tak pozytywny sposób działa na organizm, dlaczego nie wykorzystać go do przyrządzenia owsianki?

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 banan,
  • pół garści świeżych borówek,
  • pół garści migdałów,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru.

Przygotowanie:

  1. Na dno garnka wlej olej i podgrzej (nie za mocno).
  2. Następnie dodaj imbir i płatki owsiane, lekko podsmaż przez chwilę. Dolej wody i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płatki wchłoną wodę.
  3. Całość zalej mlekiem owsianym i kontynuuj gotowanie do czasu, aż wszystko zgęstnieje.
  4. Przełóż owsiankę do miski i podawaj z migdałami, pokrojonym bananem i borówkami.
Owsianka dostarczy twojemu organizmowi dużo błonnika
Owsianka dostarczy twojemu organizmowi dużo błonnika© Adobe Stock

Grzanki z warzywami i kurkumą

Na rozgrzewające śniadanie doskonałe będą również tosty i grzanki. Można je przyrządzić bez mięsa i jajek, będą wtedy doskonałą alternatywą dla wegan. Nasza propozycja to grzanki przygotowane z bagietki, z dodatkiem rozgrzewającej kurkumy. Kurkuma na wiele cennych właściwości, m.in. pobudza trawienie, działa przeciwzapalnie, zapobiega zaburzeniom trawienia i chorobom jelit, obniża poziom cholesterolu. Co więcej - rozgrzewa i nadaje potrawom przyjemny, łagodny smak oraz aromat.

Składniki:

  • świeża bagietka,
  • 1 awokado,
  • 200 g świeżych pomidorów,
  • 80 g papryki,
  • 100 g cukinii,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Umyj pomidory i sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Usuń twardy środek, resztę pokrój w niewielką kostkę.
  3. Pokrój paprykę i cukinię. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek przepuść przez praskę, a następnie podsmaż wszystko na oleju.
  4. Smaż do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Pokrój bagietkę na duże kromki (lub inny chleb, jeśli nie masz bagietki), ułóż na nim usmażone warzywa i włóż do piekarnika na 5-6 minut. Po tym czasie wyjmij je i podawaj z pokrojonym awokado.
Grzanki rozgrzeją nawet najmroźniejszy poranek
Grzanki rozgrzeją nawet najmroźniejszy poranek© Adobe Stock
śniadanieprzepisomlet

Wybrane dla Ciebie