PrzepisKuchnia polskaByły hitem barów mlecznych. Dzisiaj to prawdziwe rarytasy

Były hitem barów mlecznych. Dzisiaj to prawdziwe rarytasy

Kopytka, leniwe, pierogi, placki ziemniaczane – to tylko kilka polskich potraw, które można przygotować bez mięsa. Przyglądając się polskiej kuchni nie ma wątpliwości, że nie brakuje w niej jarskich dań, a wegetariańskie alternatywy królują od lat.

Dania jarskie w kuchni polskiej
Dania jarskie w kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sv.Lana

Do grona osób, które zrezygnowały z konsumpcji mięsa, z roku na rok dołącza coraz więcej sympatyków. Powody, jakie im przyświecają, są różne — jedni decydują się odstawić mięso, ponieważ nie lubią smaku, inni obawiają się antybiotyków, którymi karmione są zwierzęta, jeszcze inni ze względów etycznych. Niezależnie od czynników, które kierują postanowieniami o wykluczeniu z menu żywności pochodzenia mięsnego, zastąpienie jej innymi produktami, głównie roślinnymi, jest na czasie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Wegetarianie mają swoje święto, lecz celebrują je nie tylko 11 stycznia, tylko właściwie przez cały miesiąc. Styczeń to idealny czas na wprowadzenie w życie zmian i podjęcie nowych wyzwań; dlatego wspierając trend rezygnacji z mięsa, powstało szczególne wydarzenie. Veganuary, bo o nim mowa, to międzynarodowe wydarzenie, polegające na praktykowaniu diety roślinnej przez cały styczeń. W nawiązaniu do tego przyjrzyjmy się polskiej kuchni, która była wege, zanim wegetarianizm stał się tak modny. Jakie potrawy bez mięsa od lat królują na polskich stołach?

Dania obiadowe z jajkami

Polskie wegetariańskie dania bardzo często bazują na jajkach, bez których trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu potraw. Co można z nich zrobić na obiad?

Kotlety jajeczne


Polacy uwielbiają jajka i kotlety. Czy można to jakoś połączyć? Oczywiście, że tak – najlepsze kotlety w wegetariańskiej wersji przygotowuje się właśnie z jajek. Szybkie i uniwersalne danie, do którego wystarczą: jajka, bułka tarta i zielenina, którą mamy pod ręką, np. szczypiorek, natka pietruszki lub koperek. Można podawać je z warzywami, kaszą, ryżem i ulubionym sosem.

Frittata


Doskonałą opcją na obiad, przygotowaną z jajek jest także frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, serem żółtym, pieczarkami i innymi składnikami – wiele zależy od indywidualnych upodobań. Jest delikatna w smaku, lekka i sycąca.

Fritatta to świetny pomysł na śniadanie
Fritatta to świetny pomysł na śniadanie© Adobe Stock

Hity ziemniaczane

Nie tylko jajka są doskonałą bazą do wegetariańskich potraw; świetną alternatywę stanowią ziemniaki. Są zdrowe, pyszne i można je jeść na wiele rozmaitych sposobów.

Placki ziemniaczane


Z ziemniaków można przyrządzić placki ziemniaczane. Doceniane za nieskomplikowaną, krótką listę składników, dostępnych w każdej kuchni placki, są jednym z bardziej lubianych dań obiadowych.

Placki są proste i szybkie w wykonaniu, niedrogie i uniwersalne — można podawać je na wiele sposobów. Łączy się je zarówno z mięsem, jak i warzywami, w wytrawnej wersji można zestawić je z łososiem i twarożkiem. Doskonale sprawdzą się też w słodkim, deserowym wydaniu.

Knedle


Z ziemniaków można przyrządzić smaczne knedle – najbardziej popularne w Polsce są z owocami: ze śliwkami, truskawkami, wiśniami i jagodami. To proste i pyszne danie najlepiej smakuje z dodatkami – śmietaną lub jogurtem, serem białym, cukrem albo rozpuszczonym masłem.

Knedle mogą mieć różne nadzienia
Knedle mogą mieć różne nadzienia© Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana

Innym daniem, popularnym w polskiej kuchni i przygotowywanym na bazie ziemniaków jest zapiekanka ziemniaczana. Składa się ona z pokrojonych na plasterki kartofli, przekładanymi warzywami oraz pieczarkami, a całość uzupełnia sos beszamelowy i ser żółty.

Ulubione polskie potrawy jarskie

Są takie potrawy w naszej kuchni, które są szczególnie lubiane przez rodaków na całym świecie. Można je jeść na obiad i kolację. To kopytka, leniwe i pierogi – wszyscy je uwielbiają, a wiesz, czym się różnią?

Kopytka


Kopytka to kluski przyrządzone z ugotowanych, a następnie rozgniecionych praską ziemniaków. Są łatwe w przygotowaniu i mają prosty skład — wystarczą tylko ziemniaki, mąka oraz jajka. Ich ogromną zaletą jest to, że można je jeść same lub w towarzystwie np. warzyw. Polecane są szczególnie z sosami, jak pieczarkowy, grzybowy, kurkowy lub z bułką tartą i masłem.

Leniwe


Po kopytkach leniwe to klasyka polskiej kuchni. To rodzaj prostych klusek ziemniaczanych z dodatkiem sera białego (twarogu) i mąki. Są bardzo proste w wykonaniu (jak sama nazwa wskazuje), za to niezwykle smaczne. Leniwe podaje się ze śmietaną bądź jogurtem z dodatkiem cukru lub z bułką tartą podsmażaną na maśle i ze szczyptą cynamonu.

Leniwe to smak dzieciństwa
Leniwe to smak dzieciństwa© Adobe Stock

Pierogi


Pierogi to danie, które zajmuje wyjątkowe miejsce w sercach Polaków. Łączy w sobie tradycję, prostotę i ogromne możliwości smakowe. Można przygotować je w wersji wytrawnej, np. tak zwane ruskie, z warzywami, kapustą i grzybami, a także w słodkim wydaniu — z serem białym czy z owocami. Bardzo popularne stały się ostatnio nowoczesne pierogi — z kaszą, białą fasolą lub ciecierzycą.

Kotlety z kaszy


Zdrowotne właściwości kasz znane są od bardzo dawna — mają one wiele witamin i minerałów. Z powodzeniem nadają się także do zrobienia kotletów. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami i mamy pyszne, wegetariańskie danie, które niesie korzyści dla naszego zdrowia. Szczególnie polecane do kotletów są kasze: gryczana, jaglana i jęczmienna.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
kuchnia polskadania bezmięsnepotrawy wegetariańskie

Wybrane dla Ciebie