Były hitem barów mlecznych. Dzisiaj to prawdziwe rarytasy

Kopytka, leniwe, pierogi, placki ziemniaczane – to tylko kilka polskich potraw, które można przygotować bez mięsa. Przyglądając się polskiej kuchni nie ma wątpliwości, że nie brakuje w niej jarskich dań, a wegetariańskie alternatywy królują od lat.

Dania jarskie w kuchni polskiejDania jarskie w kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sv.Lana

Do grona osób, które zrezygnowały z konsumpcji mięsa, z roku na rok dołącza coraz więcej sympatyków. Powody, jakie im przyświecają, są różne — jedni decydują się odstawić mięso, ponieważ nie lubią smaku, inni obawiają się antybiotyków, którymi karmione są zwierzęta, jeszcze inni ze względów etycznych. Niezależnie od czynników, które kierują postanowieniami o wykluczeniu z menu żywności pochodzenia mięsnego, zastąpienie jej innymi produktami, głównie roślinnymi, jest na czasie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Wegetarianie mają swoje święto, lecz celebrują je nie tylko 11 stycznia, tylko właściwie przez cały miesiąc. Styczeń to idealny czas na wprowadzenie w życie zmian i podjęcie nowych wyzwań; dlatego wspierając trend rezygnacji z mięsa, powstało szczególne wydarzenie. Veganuary, bo o nim mowa, to międzynarodowe wydarzenie, polegające na praktykowaniu diety roślinnej przez cały styczeń. W nawiązaniu do tego przyjrzyjmy się polskiej kuchni, która była wege, zanim wegetarianizm stał się tak modny. Jakie potrawy bez mięsa od lat królują na polskich stołach?

Dania obiadowe z jajkami

Polskie wegetariańskie dania bardzo często bazują na jajkach, bez których trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu potraw. Co można z nich zrobić na obiad?

Kotlety jajeczne


Polacy uwielbiają jajka i kotlety. Czy można to jakoś połączyć? Oczywiście, że tak – najlepsze kotlety w wegetariańskiej wersji przygotowuje się właśnie z jajek. Szybkie i uniwersalne danie, do którego wystarczą: jajka, bułka tarta i zielenina, którą mamy pod ręką, np. szczypiorek, natka pietruszki lub koperek. Można podawać je z warzywami, kaszą, ryżem i ulubionym sosem.

Frittata


Doskonałą opcją na obiad, przygotowaną z jajek jest także frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, serem żółtym, pieczarkami i innymi składnikami – wiele zależy od indywidualnych upodobań. Jest delikatna w smaku, lekka i sycąca.

Fritatta to świetny pomysł na śniadanie
Fritatta to świetny pomysł na śniadanie © Adobe Stock

Hity ziemniaczane

Nie tylko jajka są doskonałą bazą do wegetariańskich potraw; świetną alternatywę stanowią ziemniaki. Są zdrowe, pyszne i można je jeść na wiele rozmaitych sposobów.

Placki ziemniaczane


Z ziemniaków można przyrządzić placki ziemniaczane. Doceniane za nieskomplikowaną, krótką listę składników, dostępnych w każdej kuchni placki, są jednym z bardziej lubianych dań obiadowych.

Placki są proste i szybkie w wykonaniu, niedrogie i uniwersalne — można podawać je na wiele sposobów. Łączy się je zarówno z mięsem, jak i warzywami, w wytrawnej wersji można zestawić je z łososiem i twarożkiem. Doskonale sprawdzą się też w słodkim, deserowym wydaniu.

Knedle


Z ziemniaków można przyrządzić smaczne knedle – najbardziej popularne w Polsce są z owocami: ze śliwkami, truskawkami, wiśniami i jagodami. To proste i pyszne danie najlepiej smakuje z dodatkami – śmietaną lub jogurtem, serem białym, cukrem albo rozpuszczonym masłem.

Knedle mogą mieć różne nadzienia
Knedle mogą mieć różne nadzienia © Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana

Innym daniem, popularnym w polskiej kuchni i przygotowywanym na bazie ziemniaków jest zapiekanka ziemniaczana. Składa się ona z pokrojonych na plasterki kartofli, przekładanymi warzywami oraz pieczarkami, a całość uzupełnia sos beszamelowy i ser żółty.

Ulubione polskie potrawy jarskie

Są takie potrawy w naszej kuchni, które są szczególnie lubiane przez rodaków na całym świecie. Można je jeść na obiad i kolację. To kopytka, leniwe i pierogi – wszyscy je uwielbiają, a wiesz, czym się różnią?

Kopytka


Kopytka to kluski przyrządzone z ugotowanych, a następnie rozgniecionych praską ziemniaków. Są łatwe w przygotowaniu i mają prosty skład — wystarczą tylko ziemniaki, mąka oraz jajka. Ich ogromną zaletą jest to, że można je jeść same lub w towarzystwie np. warzyw. Polecane są szczególnie z sosami, jak pieczarkowy, grzybowy, kurkowy lub z bułką tartą i masłem.

Leniwe


Po kopytkach leniwe to klasyka polskiej kuchni. To rodzaj prostych klusek ziemniaczanych z dodatkiem sera białego (twarogu) i mąki. Są bardzo proste w wykonaniu (jak sama nazwa wskazuje), za to niezwykle smaczne. Leniwe podaje się ze śmietaną bądź jogurtem z dodatkiem cukru lub z bułką tartą podsmażaną na maśle i ze szczyptą cynamonu.

Leniwe to smak dzieciństwa
Leniwe to smak dzieciństwa © Adobe Stock

Pierogi


Pierogi to danie, które zajmuje wyjątkowe miejsce w sercach Polaków. Łączy w sobie tradycję, prostotę i ogromne możliwości smakowe. Można przygotować je w wersji wytrawnej, np. tak zwane ruskie, z warzywami, kapustą i grzybami, a także w słodkim wydaniu — z serem białym czy z owocami. Bardzo popularne stały się ostatnio nowoczesne pierogi — z kaszą, białą fasolą lub ciecierzycą.

Kotlety z kaszy


Zdrowotne właściwości kasz znane są od bardzo dawna — mają one wiele witamin i minerałów. Z powodzeniem nadają się także do zrobienia kotletów. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami i mamy pyszne, wegetariańskie danie, które niesie korzyści dla naszego zdrowia. Szczególnie polecane do kotletów są kasze: gryczana, jaglana i jęczmienna.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać