Nasi dziadkowie zbierali w lesie i zajadali. My zapomnieliśmy, a wspiera serce i pęcherzyk żółciowy

Brusznica, obok borówki czarnej (nazywanej jagodą), borówki bagiennej (pijanicy), borówki halnej i żurawiny, jest jedną z pięciu występujących na terenie Polski dzikich borówek. Borówka brusznica dojrzewa szybciej niż borówka czarna, czyli popularna jagoda. Niestety przegrywa z nią pod względem popularności, choć dawniej borówka czerwona była niezwykle cenionym darem lasu. Dzisiaj nazywamy ją superfoodem.

Borówka brusznicaBorówka brusznica
Źródło zdjęć: © Canva | Segey
SKOMENTUJ

Borówka brusznica (znana również pod nazwą gogodze) posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych. W medycynie ludowej oraz w kosmetyce wykorzystywana jest od dawna. W stanie naturalnym borówkę brusznicę można spotkać w borach świerkowych i sosnowych, na wrzosowiskach oraz podmokłych torfowiskach. Jej gałązki są często wykorzystywane do ozdabiania wielkanocnych koszyczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tartaletki różyczki wyglądają tak pięknie, że szkoda zjadać. Warto się przekonać, bo smakują obłędnie

Na co jest dobra borówka brusznica (czerwona)?

Do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście borówki brusznicy. I jedne, i drugie są stosowane przede wszystkim w leczeniu zakażeń układu moczowego, takich jak zakażenia pęcherza czy nerek. Pomagają też w terapii kamicy moczowej. Ponadto liście borówki brusznicy mają działanie przeciwbiegunkowe. Zawarte w nich garbniki są dużym wsparciem dla flory bakteryjnej żołądka i jelit, łagodząc objawy zatrucia pokarmowego.

W liściach borówki brusznicy znajduje się również kwas taninowy, który skutecznie zmniejsza ilość bakterii Helicobacter pylori. Ten drobnoustrój jest odpowiedzialny za 80 proc. przypadków wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także może prowadzić do nowotworu żołądka. Roślina ta jest bogata w polifenole, które pozytywnie wpływają na trawienie tłuszczów. Można zatem przypuszczać, że borówka brusznica jest cennym składnikiem diety zapobiegającej otyłości.

Owoce borówki czarnej wzmacniają odporność, są źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić nasz organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Regularne spożywanie borówki może poprawić pracę naszego mózgu, a nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Warto dodać, że borówka czerwona posiada wysoką zawartość błonnika i polifenoli, przez co wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając zawałowi czy udarowi.

Borówka brusznica
Borówka brusznica © Canva | mycteria

Do czego można wykorzystać borówkę brusznicę (czerwoną)?

Borówka brusznica jest jadalna również na surowo, jednakże ze względu na kwaśno-gorzki smak lepiej smakuje po przetworzeniu. W borówki czerwonej przyrządza się konfitury i soki. Co warto wiedzieć, owoce te zawierają kwas benzoesowy, który bardzo dobrze konserwuje żywność. Ponadto z borówki czerwonej można przygotować napary, wywary, nalewki, a także sosy do mięs.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna